Misshandlad man dog efter våld på ­nazidemonstration

En 28-årig man har dött av skador som han fick förra lördagen, i samband med att nynazistiska Motståndsrörelsen demonstrerade vid järnvägsstationen i Helsingfors.

Mannens pappa har i ett inlägg på Facebook berättat att sonen dog på Mejlans sjukhus sent på fredagskvällen, som följd av en allvarlig skallskada. Enligt pappans beskrivning var gärningsmannen ett skinhead.
"På lördagen den 10 september vid 13-tiden, blev han misshandlad i samband med Motståndsrörelsens evenemang, då deras skinhead hoppade på min son och orsakade honom allvarlig skallskada", skriver pappan, och berättar att sonen dog på fredagskvällen "på grund av det helt onödiga våldet".
Beskrivningen passar in på ett händelseförlopp som nynazisterna själva berättar om på sin hemsida.
Rörelsen har dessutom själv lagt upp en video där man ser en man ligga på trottarstenarna, över en blodfläck.
Motståndsrörelsen kallar våldsdådet för en "disciplinåtgärd". De filmade i sin video flera förbipasserande som uttryckte sin avsky för nationalsocialisterna, men de flesta backade småningom undan. I ett fall svarade nynazisterna med våld, enligt sin egen utsago.
– På grund av svordomar, rop och hot blev en av våra aktivister tvungen att ge en snabb disciplinåtgärd, skriver Motståndsrörelsen på sin hemsida och hänvisar till den blodiga videon.
Till HBL bekräftar polisen att man utreder ett våldsdåd som skedde vid järnvägsstationen förra lördagen.
– Händelsen har samband med ett dödsfall, säger kriminalkommissarie Pekka Seppälä.
Polisen tar däremot inte ställning till vilken roll Motståndsrörelsen har det skedda och inte heller till några andra orsakssamband.
Rörelsen stod förra lördagen invid järnvägsstationen i Helsingfors med sina flaggor och emblem.

ANDRA LÄSER