Från Wahlroos till kräftskivor – Lärkanstuderande gör finlandssvensk julkalender

Unga entreprenörer vid Gymnasiet Lärkan gör sin egen finlandssvenska julkalender, nu för fjärde året i rad. På grund av pandemin var den virtuell i fjol, men i år får man åter peta upp luckor.

Här ser vi bland annat Björn Wahlroos håva in pengar.
Dann Pettersson
19.11.2021 08:45 UPPDATERAD 19.11.2021 15:03
Den finlandssvenska julkalendern görs av tre killar i gymnasiet, och projektet började när entreprenörerna gick en kurs i företagsamhet i Norsen. Den första kalendern utkom 2018, och trion insåg snabbt att det fanns en marknad för en utpräglat finlandssvensk kalender.
En av de unga entreprenörerna är Victor Dahlberg, som HBL ringde upp.
Nu, det tredje året, är det främst skapandet som driver dem. På grund av höga produktionskostnader är kalendern ingen guldgruva, den görs för konstens skull, säger Dahlberg.
I år är kalenderns motiv Blekholmen och Södra hamnen. Grafikern Felix Furu har lyckats klämma in allt från Björn Wahlroos till slalom.
Inspiration till kalendern hittar skaparna i sina egna liv. Det har enligt Dahlberg betytt att trion själv suttit modell för en stor del av teckningarna.

Kan du förklara hur ni ser på och tänker kring finlandssvensk kultur?

– Vi bjuder på många olika varianter av finlandssvenskhet: lite från huvudstadsregionen, lite landsbygdstema, lite segling, kräftskivor och smått och gott från olika håll i Svenskfinland. Den finlandssvenska kulturen som tas upp här är lite stereotyp. Det måste den vara för att kunna sammanfattas på ett bra sätt.

Finns det potentiella avigsidor med att odla den här typen av stereotyp bild av finlandssvenskar?

– Vi har fått ganska god feedback av kunder som vi anpassat oss efter. Första året var kalendern mer varierande, men efter det märkte vi att folk verkligen tycker om de här stereotypa dragen. De kan ha lite avisidor, men än så länge tycker kunderna om den finlandssvenska julkalendern och dess teman. Målet är att göra en humoristisk julkalender.
Kalendern marknadsförs främst till finlandssvenskar i huvudstadsregionen.

ANDRA LÄSER