Besluten togs på torsdagskvällen, sedan de 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer suttit på sitt toppmöte i Bryssel i drygt fyra timmar
– Vi har beslutat ge kandidatstatus till Ukraina och Moldavien. Det här är ett verkligt starkt budskap: om enighet och beslutsamhet, säger rådsordförande Charles Michel på en snabbinsatt presskonferens.
Även Georgien får ett grattis – även om det än så länge "bara" handlar om att erkänna landets "europeiska perspektiv" och lova att ge kandidatstatus när vissa villkor är uppfyllda.
– Alla tre länderna är en del av vår europeiska familj. Vi har aldrig haft något tvivel om det och dagens historiska beslut av våra ledare bekräftar det, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen.
Tacksam Zelenskyj
Ukrainas president Zelenskyj kopplades direkt efter beskedet upp digitalt till EU-toppmötet för att tacka.
Det gjorde han även via Twitter.
"Det är ett unikt och historiskt tillfälle i relationerna mellan Ukraina och EU. Tacksam till Charles Michel, Ursula von der Leyen och EU-ledarna för stöd. Ukrainas framtid är inom EU", skriver Zelenskyj.
"Historisk dag för Moldavien! Vi är tacksamma och beslutsamma att vandra vidare på reformernas väg", skriver i sin tur moldaviska Maia Sandu.
Från Estland, ett av de länder som en gång i tiden ingick i den forna Sovjetunionen tillsammans med Ukraina, Moldavien och Georgien, kommer en särskild uppmuntran.
– Vi har varit i den här processen själva. Därför vet vi att det finns ett möjligheternas fönster när man har folkets politiska vilja med sig, där alla håller händer, bokstavligen talat, och säger att vi ska bli av med korruptionen och genomföra alla de här hårda reformerna, säger statsminister Kaja Kallas till nyhetsbyrån TT under en toppmötespaus.
Även Bosnien?
Beslutet om Ukraina och Moldavien var helt väntat, men kom ändå efter en viss dramatik. Även om samtliga EU-länder var överens om stödet till de två ländernas kandidatstatus så fastnande allt i en diskussion om även Bosnien och Hercegovina borde få samma status, eller åtminstone en tydlig tidtabell för det.
Resultatet blev ett halvt löfte där stats- och regeringscheferna säger sig "vara redo" att ge kandidatstatus till landet. Först ber man dock EU-kommissionen att rapportera till kommande toppmöte om hur det gått i uppfyllandet av 14 villkor som tidigare påpekats. Först därefter kan eventuellt beslut fattas.
Irritation på Balkan
Bosnien och Hercegovina tillhör de sex länder på västra Balkan som EU-ledarna mötte i ett särskilt förmöte på torsdagen för att diskutera läget i utvidgningsprocessen.
Här finns ett jäsande missnöje över att processen tar tid. Inte minst är irritationen stor i Albanien och Nordmakedonien. Länderna har väntat i flera år på att få inleda formella medlemskapsförhandlingar med EU, men har fastnat i motstånd från Bulgarien, som säger nej med anledning av en infekterad strid med Nordmakedonien om språk och historia.
ANDRA LÄSER
Riksdagsvalet 2023
Inte ord på svenska av Riikka Purra i Svenska Yles tvåspråkiga valdebatt
27.03.2023 21:16

Kyrkslätt
Tonåringen Christoffer rånades under pistolhot i Kyrkslätt – ”De slog mig i ansiktet och sa att jag skulle öppna väskan”
28.03.2023 05:00



Aktia
Aktias sista utpost i Västnyland finns nu i Karis – finns det en framtid för traditionella bankkontor?
27.03.2023 05:00
