Män dominerar bland unga höginkomsttagare

Av de tusen personer med den högsta beskattade inkomsten 2018 är sexton födda 1989 eller senare. Ingen av dem är kvinna.

Högst på listan finns 25-åringen Tomi Kyöstilä som i fjol fick drygt 5 miljoner euro i kapitalinkomster och knappt 2 000 euro i förvärvsinkomst. Det placerar honom på 66:e plats i inkomstrankingen. Hans pappa är Karl Kyöstilä, grundare och ägare av företaget Planmeca, en av världens ledande tillverkare av tandvårdsapparater. Karl Kyöstiläs beskattade inkomster placerade honom på tredje plats på inkomsttoppen.
Markus Myllymäki, vd för Toivo Group, har beskattats för knappt 4 miljoner euro i kapitalinkomster, pengar han fick för försäljningen av sina aktier i bolaget Lehto Group. I förvärvsinkomst tjänade han drygt 160 000.
På tredje plats bland unga i inkomsttoppen finns Niko Mäenpää som tjänade drygt 2,5 miljoner i kapitalinkomst och 50 000 i förvärvsinkomst. Mäenpää är vd för bolaget Uhmu som erbjuder juridiska tjänster.
På fjärde plats i inkomsttoppen bland unga finns Valtteri Kiviniemi som ansvarar för infrastrukturen på spelföretaget Epic Games, och ett flertal av de unga med höga inkomster arbetar inom spelindustrin.
En granskning av personer under 30 år i inkomsttoppen visar att det finns två vägar att i unga år komma i åtnjutande av höga inkomster: man ska födas in i en entreprenörssläkt eller göra en framgångsrik och snabb karriär inom spelindustrin.
ANDRA LÄSER