Ledare: Tillbaka på ruta ett för Afghanistan

Efter USA:s kaotiska reträtt från Kabul har det Islamiska emiratet Afghanistan återuppstått, med allt vad det innebär av tolerans för jihadistiska terrornätverk och aktivt kvinnoförtryck.

Efter Usama bin Ladins (till vänster) död 2011 tog chefsideologen Ayman al-Zawahiri över manteln i terrornätverket al-Qaida. Nyss meddelade USA att han dödats i en drönarattack i Kabul.
LedareTorsten Fagerholmtorsten.fagerholm@hbl.fi
06.08.2022 11:01 UPPDATERAD 06.08.2022 11:12
På sistone har jihadistisk terrorism inte legat nära toppen av nyhetsagendan, som snarare har dominerats av mer akut huvudbry som coronapandemin, Rysslands bärsärkagång i Ukraina, massiv inflation inom energi och livsmedel, och varför inte Kinas överhängande hot mot Taiwan.
Det må vara en styrkedemonstration och propagandaseger för USA, ett symboliskt avslut på kampen mot al-Qaida efter terrorattackerna den 11 september 2001, men att man nu dödat al-Qaidas galjonsfigur Ayman al-Zawahiri i en drönarattack i Kabul har inte samma dramatiska tyngd som likvideringen av vapenbrodern Usama bin Ladin år 2011. 
Chefsideologen al-Zawahiri var en medgrundare till al-Qaida, hjärnan bakom 11 september-attackerna och ärvde bin Ladins mantel efter dennes snöpliga sorti. Operationellt var al-Zawahiri ingen central figur, men han återgrupperade kompetent till regionala nätverk av självständigt verkande terrorceller: filialer i Afrika, Mellanöstern och Afrika.

ANDRA LÄSER