Estrids bokklubb tillbaka med tio gäster

Två års väntan är över: nu är Estrids bokklubb tillbaka igen!

Isa Lodenius är en av två programledare i bokserien Estrids bokklubb som har premiär för sin sjätte säsong. Maria Sann som gästar premiäravsnittet har bland annat illustrerat Skelettet (2022) och Främlingarna (2021) som Malin Klingenberg skrivit.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
05.09.2022 05:00 UPPDATERAD 05.09.2022 09:06
Litteraturprogrammet Estrids bokklubb är tillbaka med en ny säsong som har premiär måndagen den 5 september. Egentligen skulle den sjätte säsongen ha sänts redan under hösten i fjol, men inspelningarna sköts upp på grund av coronapandemin, berättar Sanna Sofia Vuori, producent och regissör för programmet.
– Det känns jätteroligt att vi har fått ihop en ny säsong! Vi hoppas att vi ska få fortsätta med programmet i all evighet, säger Vuori.
Estrids bokklubb startade 2016 och har sedan dess gått ut på att barn intervjuar barnboksförfattare och illustratörer i en studio på Fabriksgatan i Helsingfors. Under bokpratets gång får tittarna en inblick i hur författare och illustratörer har tänkt och arbetat med sina aktuella böcker.
Estrid Airas var programmets första programledare, vilket hörs på bokklubbens namn. I den nya säsongen är det Isa Lodenius, 13, och Frank Melasniemi, 12, som delar på uppdraget. Tidigare har också Milo Laurent och Oliver Ahnlund synts som programledare.

De gästar bokklubben

Illustratören Maria Sann är gäst i det första avsnittet som du kan titta på här:
Under säsongen kommer bland andra barnboksförfattarna Sebastian Nyberg och Katja Bargum, och bildkonstnären Elin Löf gästa varsitt avsnitt.
Den huvudsakliga målgruppen är skolklasser i årskurs 1–6, berättar Vuori. Till varje avsnitt har det därför – liksom tidigare år – tagits fram pedagogiskt material med förslag på frågor, diskussioner och aktiviteter man kan göra i klassen efter att man tittat på avsnitten som är mellan 10–15 minuter långa.
– Vi har kommit fram till längden på avsnitten i samråd med lärare som sagt vad som är lämpligt för att hinna med allt under en lektion.
Det är Ida-Lina Nyholm, som var en av initiativtagarna till Estrids Bokklubb och som jobbat som läromedelsredaktör på Schildts & Söderströms, som tagit fram materialet.
Frank Melasniemi är seriens andra programledare. Här poserar han med Katja Bargum som gästar ett av avsnitten.

Webbsidan uppdateras 

Avsnitten kan ses på HBL.fi eller – snart – på webbsidan estridsbokklubb.fi.
– Vår webbsida är i katastrofalt skick just nu. Men det ska vi råda bot på! Det kommer en jättefin webbsida inom kort. Där kommer avsnitten och information om alla gäster finnas, säger Vuori.

Gästerna i nya säsongen av Estrids bokklubb:

5.9 Maria Sann
12.9 Christina Andersson
19.9 Sebastian Nyberg
26.9 Anne Vasko (på finska)
3.10 Christel Rönns
10.10 Katja Bargum
17.10 Tuutikki Tolonen (på finska)
24.10 Kristina Sigunsdotter
31.10 Elin Löf
7.11 Laura Ruohonen
Programmets samarbetspartners är utöver HBL även Schildts & Söderströms, Förlaget M, Utbildningsstyrelsen, Läscentrum och Nordisk Kulturkontakt. Den sjunde säsongen av bokprogrammet kommer publiceras redan under våren 2023.
Sebastian Nyberg är aktuell med sin andra barnbok i höst: deckaren Adjutantens hemlighet.

ANDRA LÄSER