SFP håller ställningarna i huvudstadsregionen

Under SFP:s småskaliga valvaka i Helsingfors gladde man sig över att partiet bevarar sina mandat i huvudstadsregionen. De största utmaningarna finns i resten av Nyland där demografin sätter käppar i hjulen: Väljarna decimeras på grund av hög ålder och inflyttningen av finskspråkiga gör det svårare att hålla ställningarna.

Överläkaren<b> </b>Nora Grotenfelt<b> </b>tar en plats i stadsfullmäktige i huvudstaden.
13.06.2021 22:33 UPPDATERAD 14.06.2021 08:14
– SFP hör till vinnarna. Vi är det enda regeringspartiet som går framåt. Jag är jätteglad över våra kandidater och det stora arbete som vi har gjort. Jag gläds också åt att vi gör inbrytningar i nya kommuner där vi inte tidigare har varit representerande, sade en glad Anna-Maja Henriksson då hon vid 23-tiden återvände till partiets valvaka efter att ha tillbringat stora delar av kvällen i valstudion i Böle.
Henriksson tackade också väljarna:
– Ni har möjliggjort att vi ser ut att landa på ett stöd på fem procent. I många kommuner har vi gjort strålande resultat, i några kommuner har vi gått lite back, sade Henriksson.
Partiet har satsat på nyvinningar i helfinska kommuner och fick för första gången in fullmäktigeledamöter i Lundo, Askola, Sastamala och Enare. I Kervo återinträdde SFP i fullmäktige efter en paus på en period.
Vid sin sida hade Henriksson SFP:s räkneguru och valmatematiker nummer ett, partisekreteraren Fredrik Guseff, som i realtid briefade sin ordförande hurdana procenter som behövdes i de olika kommunerna.
Valvakan ordnades på grund av epidemin utan några supporterskaror på SFP:s nya partikansli i Helsingfors.
SFP flyttade i vintras från sina tidigare lokaler på Simonsgatan ett kvarter söderut till Amos Andersons hus på Georgsgatan 27 tillsammans med Svenska kulturfonden där partiet och fonden nu är hyresgäster hos Konstsamfundet.
SFP:s valvaka ordnades på grund av epidemin utan några supporterskaror på SFP:s nya partikansli i Helsingfors.
SFP:s borgmästarkandidat i Helsingfors, riksdagsledamoten Eva Biaudet fanns på plats på valvakan med sin make och kampanjchef Thomas Forsström vid sin sida.
Då rösträkningen hade kommit i gång såg det ut som om SFP:s skulle knipa till och med två till platser i fullmäktige i Helsingfors, men senare under kvällen stod det klart att SFP får fem mandat i huvudstaden, det vill säga samma som hittills.
Petrus Pennanen som ställde upp på SFP:s lista men har ett eget parti, Avoin Puolue, såg i ett skede ut att ta plats i fullmäktige, men senare stod det klart att det inte skulle gå vägen.
Också i tidigare val har partiet samarbetat med mindre liberala grupperingar, men den här gången hade partiet i Helsingfors hela tio kandidater som representerar andra grupperingar.

"Icke-SFP:are en medveten risktagning"

– Det har varit en medveten risktagning. Om man vill gå framåt måste man ibland ta risker och se till att ha kandidater som hjälper en att göra inbrytningar på nya områden, säger Fredrik Guseff.
Guseff påpekar att partiet redan på 1990-talet satsade på kandidater som tilltalade helt finskspråkiga väljare, till exempel Jörn Donner och Klaus Bremer.
I röster mätt gjorde SFP sitt bästa kommunalval sedan 1996.

Grotenfelt ny i Helsingforsfullmäktige

Överläkaren Nora Grotenfelt tar en plats i stadsfullmäktige i huvudstaden.
– Jag är själaglad. Anledningen varför jag ställde upp är att jag ville hjälpa SFP i Helsingfors, säger Grotenfelt.
I fullmäktige vill Grotenfelt jobba för minskat utanförskap, ökad företagsamhet och lyckad integration och för att Helsingfors ska satsa mer på psykvårdstjänster för unga.
HBL frågar Grotenfelt om det finns några särskilda nämnduppdrag eller andra kommunala förtroendeuppdrag som hon är intresserad av.
– Det är ännu lite väl tidigt att tala om sådana saker, men innan jag visste hur det skulle gå i valet, tänkte jag att nämnden för fostran och utbildning skulle ligga mig nära hjärtat, säger Grotenfelt som länge har engagerat sig i skolfrågor och till exempel varit direktionsordförande för Grundskolan Norsen.
En annan intressant utmaning vore en styrelsepost i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, säger Grotenfelt som jobbar som överläkare vid Dals coronahälsostation.

Demografiska utmaningar i Nyland

Jenny Vilén som är tillförordnad verksamhetsledare för SFP:s Nylandskrets följde noga med rösträkningen.
Då HBL ber henne analysera valet säger hon att resultatet ser bättre ut än vad hon hade vågat hoppas på.
– Men vi har vissa demografiska utmaningar i Nyland. Det beror på att väjarkåren decimeras i äldre ändan samtidigt som vi ser en stor finskspråkig inflyttning till flera kommuner, säger Vilén.
Vilén gladdes åt att partiet gjorde ett gott val i Esbo och ett utmärkt val i Vanda där partiet mot förmodan bevarade sina två mandat.
En kommun där SFP backar betydligt i är Lovisa där partiet förlorar hela fyra mandat. I Sibbo går partiet back med tre mandat.
– Det hänger ihop med att det är svårt att behålla mandaten i kommuner där vi har varit tvungna att fatta tuffa beslut, säger Vilén.
I Västnyland såg det ändå bättre ut: Vilén gladdes åt att partiet gick framåt både i Ingå och Raseborg.
Ett annat glädjeämne var att SFP för första gången fick en fullmäktigeledamot i Askola där Petra Lind valdes in.

ANDRA LÄSER