VR vill köra pendeltåg i Oslo

VR uppges vara en av de aktörer som konkurrerar om 28 miljoner årliga passagerare i Osloregionen. Men den nya vänster-centerregeringen i Norge kan sätta käppar i tåghjulen.

VR vill börja köra pendeltåg i Norge. Enligt HBL:s källor deltar VR i en numera politiskt omstridd upphandling av pendel- och regionaltågstrafiken kring Oslo.
26.10.2021 12:10 UPPDATERAD 03.11.2021 13:23
Den kallas "tågtrafikens innerfilé" i Norge – pendel- och regiontågstrafiken kring Oslo. Enligt information som HBL har fått ska finländska VR i augusti tillsammans med andra nordiska och internationella aktörer ha gett anbud på trafiken. Också det norska rundradiobolaget NRK betraktar det som sannolikt att VR har lämnat ett anbud.
Den tågtrafik som upphandlas omfattar linjer från Oslo till bland annat Gjøvik, Lillestrøm, Ski, Moss och Halden som ligger öster om den norska huvudstaden. Tåget till Halden fortsätter också på ett par dagliga turer vidare till svenska Trollhättan och Göteborg.
VR:s direktör för passagerartrafik, Topi Simola, ville på måndagen varken förneka eller bekräfta om VR-koncernen deltar i upphandlingen.

ANDRA LÄSER