Finland skickar tre Leopard-vagnar till Ukraina

Tidigare har Finland inte berättat vad hjälppaketen till Ukraina innehållit. Men inför årsdagen av Rysslands anfall öppnar försvarsminister Mikko Savola upp. Finland deltar i den internationella stridsvagnsdonationen med tre stycken Leopard 2-minröjningsvagnar.

En Leopard A6-pansarvagn vid Parola pansarbrigad.
Sylvia Bjonsylvia.bjon@hbl.fi
23.02.2023 13:15 UPPDATERAD 23.02.2023 15:04
Finlands trettonde försändelse av militär hjälp till Ukraina är värd 160 miljoner euro, och kommer att innehålla tre minröjningsvagnar av typen Leopard 2. I hjälpen ingår också service och utbildning.
– I paketet ingår också annat försvarsmateriel, vars innehåll vi inte öppnar upp, säger försvarsminister Mikko Savola (C) strax efter att presidenten och statsrådet fattade beslutet.
Läs också: HBL vid pansarbrigaden i Hattula – så beskriver finska soldater stridsvagnarna som Ukraina väntar på
Det är fråga om tre stycken modifierade vagnar av typen Leopard 2a4, som är försedda med en röjningsplog för att avlägsna minor och sprängämnen ur vägen. De köptes från Tyskland i början av millenniet.
I den internationella hjälpen från andra länder ska det också ingå stridsvagnar, och Savola säger att röjningsvagnarna är ett sådant komplement till helheten som Finland kan bidra med.
Finland innehar också stridsvagnar av typen Leopard 2a6 som köptes i andra hand från Nederländerna 2014, men donationen till Ukraina gäller tre äldre vagnar och uttryckligen röjningsvagnar. Ett antal Leopard 2a4 har modifierats i Finland till luftvärns- och minröjningsvagnar. Röjningsvagnarna kan plöja upp en drygt fyra meter bred fåra framför sig.
– Behovet har kartlagts tillsammans med Ukraina, och det här är en prestanda som Finland kan bidra med. Minröjningen är till stor hjälp, eftersom den internationella stridsvagnsdonationen handlar om en helhet.
Försvarsminister Mikko Savola (C).
Savola säger att det handlar om "strålande materiel".
– Det passar för att främja rörligheten för mekaniserade styrkor. Det är en prestanda som behövs för att få territorier tillbaka.
Innehållet i de tidigare hjälppaketen har inte öppnats upp offentligt. Inte heller nu avslöjas vilket annat materiel som ingår, inga tidtabeller och inga rutter.
Den här gången har det ändå i förväg varit känt att Finland kommer att vara med i den internationella plattform som förser Ukraina med Leopard 2-stridsvagnar, reservdelar till sådana, service och underhåll eller den utbildning som behövs. 
– Leopardprojektet är ett internationellt samarbete, och andra länder berättar vad de bidrar med och vilken modell. Det hade inte behövts mycket adderande för att få fram vilken Finlands andel är, förklarar Savola öppenheten nu.
Tyskland banade i januari väg för Leopardprojektet, då landet beslöt sända 14 stridsvagnar och beviljade tillstånd för andra länder att göra det samma.
Sammanlagt har Finland försett Ukraina med militär hjälp till ett värde av 750 miljoner euro.
Savola är tillfällig försvarsminister fram till 28 februari medan Antti Kaikkonen (C) är föräldraledig, och har alltså några dagar kvar av det här jobbet.
– Det har varit allvarliga tider, och ett mycket internationellt jobb – den senaste veckan har jag varit bara två dagar i hemlandet. Det här arbetet kommer framöver att bli ännu mer internationellt.

ANDRA LÄSER