Live-rapportering: Offren två svenskar, en britt och en belgare

Svenska polisen bekräftade nationaliteterna på de fyra personer som omkom i attacken i Stockholm på fredagen. Det rör sig om två svenskar samt en brittisk och en belgisk medborgare. I dag hålls en manifestation på Sergels torg för att minnas de som dödats i attacken. Följ live-rapporteringen här.

Blommor placeras ut vid Sergels torg inför manifestationen på söndag.
FNB–TT
08.04.2017 15:33 UPPDATERAD 09.04.2017 13:48
Polisen grep i förr går en man efter lastbilsdådet i Stockholm i går. Han anhölls i går. Polisen misstänker att han körde lastbilen som användes för att meja ner folk på Drottninggatan där fyra människor miste livet.
Vice chefsåklagaren Hans Ihrman, som leder förundersökningen, bekräftar att den misstänkte är en 39-årig man från Uzbekistan.
39-åringens advokat Johan Eriksson uppger för Aftonbladet att ett första förhör har hållits med 39-åringen.
– Jag kan bekräfta att det hållits ett förhör, säger Eriksson till tidningen.
Polisen kommenterar inte om någon mer är gripen eller om mannen har uppehållstillstånd eller inte. Enligt uppgifter som tidningen DN tagit del av är mannen asylsökande.
– Hans historia kommer i andra hand i det här läget. Nu handlar det om att stärka bevisningen, säger Hans Ihrman.
Man svarar inte heller på frågor om uppgifter som cirkulerar om att mannen i förhör ska ha erkänt att han är skyldig.
Huruvida mannen "misslyckades" eller "lyckades" vid attacken besvarar Dan Eliasson så här:
– Vi vet inte riktigt hans avsikt och hur många han hade för avsikt att döda. Men han hade uppenbarligen onda avsikter, säger Dan Eliasson.

Stärkt misstanke

– Ingenting säger att vi har fel person, tvärtom stärks misstankarna vartefter utredningen fortskrider. Vi kan fortfarande inte utesluta att fler personer är inblandade, säger rikspolischef Dan Eliasson vid en pressträff.
Det är ännu oklart vad det är som påträffats i lastbilen. Dan Eliasson beskriver föremålet som "en anordning som inte hör hemma där".
– Om det är en bomb eller någon annan typ av brandfarlig vara vet vi inte. Det pågår teknisk undersökning, säger han.
Att dådet utreds som ett terroristbrott motiverar vice chefsåklagaren Hans Ihrman med att tillvägagångssättet känns igen.
– Sedan finns det omständigheter som talar för en uttalad avsikt att skada vår befolkning och att injaga skräck och fruktan. Det är det utredningen är inriktad på. Mycket talar än så länge för att så är fallet, säger han.

Har fått advokat

Region Stockholm har fått de resurser som behövs, enligt polisens nationella kommenderingschef Jonas Hysing.
– Vi har förtätat polistätheten i övriga landet i syfte att förhindra fortsatt brottslighet. Vi kan inte utesluta att det finns människor som inspireras av det här, säger han.
Enligt Säpochefen Anders Thornberg förekommer inte den gripne mannen i några aktuella ärenden hos Säpo. Däremot finns underrättelser från i fjol.
– Uppgifterna gick inte att belägga, säger han.
Jourdomstolen i Stockholm utsåg vid lunchtid advokaten Johan Eriksson som försvarare åt mannen som är misstänkt för terroristbrott.
– Jag försvarar inte brottet. Jag försvarar en person som just nu är misstänkt för brottet. Det ligger i min försvarargärning. Jag har försvarat många människor som har begått väldigt allvarliga brott så det handlar inte om att försvara själva gärningen. Det handlar om att försvara den person som är misstänkt för gärningen, säger han till
Aftonbladet.

Tio på sjukhus

Sammanlagt vårdas tio personer på sjukhus i Stockholmsområdet efter gårdagens misstänkta terrordåd på Drottninggatan som har krävt fyra människoliv.
Fyra har allvarliga skador och två ligger på intensivvårdsavdelningar, uppger Stockholms läns landsting för TT. Bland de sex övriga skadade finns ett barn som inte är allvarligt skadat.
En person avled i går på sjukhus och tre avled på Drottninggatan. Identiteten på de avlidna är ännu inte fastställda, och därför kommenterar polisen inte detta.

Dramatisk flyktväg

Aftonbladet beskriver en dramatisk flyktväg från Drottninggatan. Tidningen uppger enligt poliskällor att mannen flydde från Åhléns till Arlanda via snabbtåget Arlanda Express. Övervakningskameror uppges visar hur mannen, brännskadad och blodig, tog sig från T-centralen till Stockholms Centralstation genom att springa längs tunnelbaneperrongen för att sedan gå på snabbtåget ut till flygplatsen.
Väl ute vid Arlanda ska han sedan ha tagit en buss till Märsta, där han senare kunde gripas efter att ha väckt misstankar i en butik.
– Han bröt ifrån det normala mönstret [...] Hans sätt att röra sig blev intressant och en patrull i närheten grep honom, säger polisens biträdande kommenderingschef Jan Evensson.
Mannen passar in på signalementet på den bild som polisen gick ut med under fredagen. Bilden visar en man som har en mörk huva uppdragen över huvudet.

ANDRA LÄSER