Utan Göran Stubb skulle HIFK-hockeyn inte finnas i dag – nu tackar ishockeyns grand old man för sig

Då Göran Stubb lämnar ishockeyn efter 62 år är det med samma ödmjukhet och anspråkslöshet som han verkat inom grenen. – Jag har haft en väldigt liten roll, säger mannen som varit med om att få HIFK, ishockeyn och NHL att växa explosionsartat i Finland.

Göran Stubb har livstidssäsongkort och en egen stol på läktaren i Ishallen.
Filip Saxénfilip.saxen@hbl.fi
05.01.2023 18:51 UPPDATERAD 05.01.2023 18:52
1950-talet och början av 1960-talet var en dyster tid för ishockeyn i Helsingfors. Tammerfors dominerade medan huvudstadslagen HJK, Karhu-Kissat och HIFK försökte skapa ett intresse för hockeyn. Men varken publik eller pengar ville hitta till grenen. I kamratlägret ansåg man att grenen kostade mer än den gav och till slut valde IFK-ledningen att dra i handbromsen.
År 1961 ansåg centralstyrelsen att det inte fanns någon framtid för ishockeyn inom den egna föreningen. Beslutet att lägga ner hockeysektionen inom IFK kunde ha varit slutet för kamrathockeyn långt innan den ens nått sina glansdagar.
Föreningens ordförande Helmuth Hess ville ändå inte se ishockeyn gå under helt så han frågade den 26-åriga Göran Stubb om han kunde tänka sig att ”rädda ishockeyn”.

ANDRA LÄSER