Prins Harry i tv-intervju: ”Vi har utmålats som skurkar”

Prins Harry kunde så sent som i fjol skämta tillsammans med sin bror prins William. Det säger han till brittiska ITV inför det att memoarboken "Den andre" kommer ut. Men några större avslöjanden kom inte i tv-intervjun.

ITV:s Tom Bradby intervjuar prins Harry.
09.01.2023 14:16 UPPDATERAD 09.01.2023 15:03
Prins Harrys memoarer kommer ut på tisdag i vad som väntas bli ett av årets största boksläpp, inte minst publicitetsmässigt.
Inför publiceringen gör prinsen två längre tv-intervjuer, och nyfikenheten om vilka smaskiga hemligheter prinsen ska avslöja där var stor. Men intervjun i brittiska ITV på söndagskvällen bjöd inte på många direkta avslöjanden.
Intervjuaren Tom Bradby inledde visserligen med att säga att han behövde lägga sig ner och vila efter att ha läst "Den andre" ("Spare"), men att prinsens hustru Meghan inte välkomnades helt och inte passade in i den kungliga rollen har sagts tidigare, likaså att de brittiska tabloiderna "vill skapa så mycket konflikt som möjligt".

Oförmögen att visa känslor

Av de utdrag som släppts av boken framgår det enligt AP att Harry skyller stora delar av sina känsloyttringar på sin uppfostran, som betonade vikten av att inte visa vad man känner.
I ITV-intervjun säger han att han bara grät en gång efter prinsessan Dianas död 1997, trots chocken han och hans bror William kände.
– Alla tyckte att de kände vår mamma och de två som stod henne närmast, de två hon älskade mest, var oförmögna att visa känslor.

Försoningsvilja?

Till Bradby säger prins Harry att det inte har funnits någon vilja till försoning från kungahuset och att han och hans fru Meghan utmålats som skurkar. Boken, säger han, är skriven som svar på 38 års skriverier i pressen.
– Det hade inte behövt vara så här, läckorna och att man har planterat nyheter, säger han enligt The Times och syftar på nyhetsrapporteringen om familjekonflikten.
Och han säger att han "till 100 procent" tror att hela familjen kan försonas.
Kanske är han positiv för att han trots alla bråk är glad och mår bra, riktigt bra dessutom.
– Faktum är att jag aldrig har varit lyckligare än jag är just nu, säger prins Harry.
Boken, som har titeln "Den andre", kommer ut på tisdag den 10 januari.

Fakta | Prins Harry och Meghan

Prins Harry gifte sig med den amerikanska skådespelaren Meghan Markle 2018, och de utnämndes till hertig och hertiginna av Sussex. 2020 fattade de det kontroversiella beslutet att lämna det kungliga livet med hänvisning till att medierna varit alltför närgångna. Året därpå klippte de banden och flyttade till Kalifornien i USA.
De båda har dock kvar titlarna hertigen och hertiginnan av Sussex. Paret har sedan dess bland annat ställt upp i en uppmärksammad intervju med den amerikanska tv-stjärnan Oprah Winfrey och gett ut ut en dokumentär om sitt liv i USA.
Källa: TT

ANDRA LÄSER