Ögonskador, kemikalier, sämre luftkvalitet och rädda hundar – så här minskar du fyrverkeriproblemen

Nästan hälften av alla ögonskador som orsakas av fyrverkerier drabbar åskådare.

Fyrverkerier kan leda till dålig luftkvalitet, ögonskador och skrämda hundar.
SPT
29.12.2021 10:29
Fyrverkeripjäser innehåller kemikalier som försämrar luftkvaliteten, särskilt om det är kallt och vindstilla. Mängden partiklar i luften kan vara tiofalt högre än normalt på nyårsafton, meddelar Säkerhets- och kemikalieverket.
"I fjol uppmättes en timhalt på hela 180 mikrogram per kubikmeter i Vanda. Årsmedeltalet i huvudstadsregionen är mellan 6 och 8 mikrogram per kubikmeter och luftkvaliteten klassas som dålig om timhalten överstiger 50", säger Hanna Manninen, chef vid Helsingforsregionens miljötjänster, i pressmeddelandet.
Säkerhets- och kemikalieverket rekommenderar att barn och personer med lungsjukdomar ser fyrverkerier på avstånd.

Oansvarigt vid fel tidpunkt

Varje år skjuter finländarna hundratusentals kilogram fyrverkeripjäser.
Det är tillåtet att börja skjuta fyrverkerier sex timmar före midnatt och fortsätta till två timmar efter nyår. Enligt verket är det oansvarigt att använda fyrverkerier vid andra tidpunkter, framför allt med tanke på hundar. Det är svårt för djurägare med känsliga djur att undvika fyrverkerier vid överraskande tidpunkter. Det är vanligt att skrämda hundar rymmer, vilket också kan orsaka fara i trafiken.
Pjäserna ska avfyras på tryggt avstånd från byggnader.. Säkerhets- och kemikalieverket påminner också alla att plocka upp skräpet efter sig.

Hälften av ögonskadade är åskådare

Varje år orsakar fyrverkeripjäserna ögonskador också för utomstående. Enligt Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är nästan hälften av personerna som drabbas av ögonskador åskådare.
"Det finns alltid defekta pjäser bland fyrverkerierna även om de används enligt anvisningarna. De kan explodera när de tänds, bli kvar på marken eller vända sig åt fel håll", säger Tero Kivelä, överläkare i ögonsjukdomar vid sjukvårdsdistriktet, i ett pressmeddelande.
Skyddsglasögon har varit obligatoriska vid avfyrning sedan 2011, men det är bra att ha skyddsglasögon också om man följer med fyrverkerier på avstånd. Särskilt bland barn har det inte skett någon märkbar minskning av ögonskador.
Svåra ögonskador kan nästan alltid undvikas med hjälp av skyddsglasögon.

ANDRA LÄSER