Kidnapparen på Brändö lämnade 9-åringen i skogen – döms till fem års fängelse

En 54-årig man döms till fem års fängelse för att ha tagit en 9-årig pojke som gisslan. Barnet var på väg till skolan på Brändö i Helsingfors när mannen tvingade in honom i sin bil och skickade ett utpressningsmeddelande till föräldrarna.

Barnet kidnappades när han var på väg till skolan, det finskspråkiga lågstadiet på Brändö i Helsingfors, i april.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
10.08.2022 14:06 UPPDATERAD 10.08.2022 17:05
Helsingfors tingsrätt har dömt en 54-årig man till fem års fängelse för tagande av gisslan. Han stod också åtalad för grovt rån, men friades på den punkten. Barnet blev av med sin mobiltelefon och ryggsäck.
Enligt tingsrätten är det obestridligt att 54-åringen på morgonen den 22 april tvingade in den 9-åriga pojken i sin bil. Barnet var då på väg till skolan, det finskspråkiga lågstadiet på Brändö.
Ungefär 20 minuter senare skickade han ett utpressningsmeddelande till pojkens föräldrar från barnets telefon med krav på pengar. Han förde barnet till en skogsdunge vid Knutersvägen i Sibbo och band där fast pojken i ett träd.
Mannen lämnade sedan platsen. Barnet kunde ta sig loss på egen hand, och gav sig ut på vägen där han fick hjälp av en förbipasserande. Polisen har berömt barnet för hans mod och försigkommenhet, och även rätten bedömer hans berättelse som tydlig, konsekvent och detaljerad.
Barnet var enligt tingsrätten berövat på sin frihet i över 3,5 timmar. Enligt rätten har det inte kunnat bevisas att mannen skulle ha hotat döda pojken eller skada honom, men å andra sidan lämnade han barnet ensamt ute i kallt väder och på en avlägsen plats och utan möjlighet att ropa på hjälp. Det utgjorde enligt rätten en potentiell fara för barnet.
"Tingsrätten ser gärningen i sin helhet som grov", heter det i domen som också lyfter fram den betydande oro och ovisshet som föräldrarna utsattes för.
Enligt tingsrätten hade 54-åringen planerat gärningen en längre tid. En dryg vecka innan körde en likadan bil som mannens utanför familjens hus och i hans telefon hittades videosnuttar på barnet tagna den morgonen.
Pojken hör enligt HBL:s uppgifter till en förmögen företagarfamilj.
Även dagarna innan själva gisslantagningen körde bilen flera gånger utanför huset, och en man gick utanför huset och observerade det. Sett till helhetsbevisningen slår tingsrätten fast att det var 54-åringen och att han är gärningsmannen.
Han gjorde också bland annat internetsökningar som stöder detta och på buntbanden som använts hittades hans fingeravtryck. När han bundit fast barnet åkte han till ett köpcenter för att städa bilen.

Ersättning till flera personer

Rättegången hölls i juli bakom stängda dörrar och även domen är till delar sekretessbelagd. Den har ännu inte vunnit laga kraft och kan överklagas.
Mannen döms också att betala skadestånd och ersättning för psykiskt lidande till flera personer.
54-åringen har under nekat att han gjort sig skyldig till brotten han åtalats för, men tingsrätten bedömer inte hans förklaringar som trovärdiga.
Han döms inte för grovt rån eftersom det enligt tingsrätten inte är bevisat att han hade för avsikt att stjäla barnets mobiltelefon, utan att det handlade om en del av gärningen tagande av gisslan.

Tidigare dömd

Den dömda mannen har även tidigare gjort sig skyldig till ett flertal allvarliga brott. Det beaktar tingsrätten i sin dom och dömer honom därför strängare.
"Den tidigare brottsligheten och förhållandet mellan den tidigare brottsligheten och det nya brottet visar att gärningsmannen är uppenbart likgiltig för förbud och påbud i lag", skriver rätten.
Den allvarligaste tidigare domen är dråp. År 2000 tog 54-åringen livet av en familjefar i Helsingfors genom att skjuta pappan i bakhuvudet i samband med ett vapenköp. Han dömdes i hovrätten till 13 års fängelse för dråp, grovt rån och grovt skjutvapenbrott.
Mannen har också dömts för flera bedrägerier. Den senaste domen föll i Östra Nylands tingsrätt i mitten av juli där han dömdes till fängelse i 4 månader och 20 dagar för grovt bedrägeri. Den domen kan ännu överklagas.
54-åringen har bytt namn och uppträtt under olika namn många gånger.
Tagande av gisslan är mycket ovanligt i Finland. Enligt Statistikcentralen hade sammanlagt fjorton fall klarats upp av finska myndigheter mellan 2010 och 2020. Det kanske kändaste fallet är kidnappningen av en ung kvinna som hörde till släkten Herlin sommaren 2009.
Artikeln har uppdaterats.

ANDRA LÄSER