Ett kort meddelande försnabbar smittspårningen

Peter Buchert
23.11.2021 19:02 UPPDATERAD 23.11.2021 21:36
Föräldrar till skolelever har bildat informella kontaktgrupper, till exempel på Whatsapp, för att snabbt kunna sprida information om eventuella coronafall i skolan.
Egentligen är det hälsomyndigheternas och smittspårningens sak att informera föräldrar vars barn kan ha smittats av insjuknade klasskompisar. Men smittspårningen är överbelastad och besked dröjer. Skolan kunde fungera som en mellanhand, men vill inte alltid. Ur föräldraperspektiv ter det sig som revirpinkande mellan myndigheter i en fråga alldeles för viktig för att bråka om. Därför tar en del föräldrar saken i egna händer.
I helgen upplevde en del föräldrar vid Cygnaeus-enheten vid Grundskolan Norsen att måttet var rågat. En Whatsapp-grupp bildades och i måndags hade 230 föräldrar anslutit och delat med sig information om ungefär fem färska fall av covid-19, i flera klasser.
En mamma säger till HBL att hon är oerhört tacksam för att en annan förälder delade med sig informationen redan då hemmatestet visade positivt. Ett riktigt test bekräftade senare hemmatestet, och hade föräldrarna väntat ännu längre skulle smittspårningen kanske ha hört av sig. Men under den tid som mamman vann kunde hon ställa in sitt barns planerade besök hos farföräldrarna, som tillhör riskgrupp.
Få föräldrar kan förstå hur det är möjligt att dagisar och skolor pliktskyldigt informerar "vi har löss" eller "vi har springmask", men att de tiger som muren när de alldeles klart har covid-19.
HBL ville intervjua någon av föräldrarna i Cygnaeus om Whatsapp-gruppen som komplement eller substitut till smittspårningen. De ville inte ställa upp av rädsla för att deras initiativ kunde ha uppfattats som kritik mot skolan.
HBL har tidigare skrivit om att praxis varierar stort mellan skolor. På tisdagen sade undervisningsminister Li Andersson (VF) att skolorna är skyldiga att informera föräldrar så öppet och så snabbt som möjligt vid coronafall, givetvis utan att röja den smittades identitet.
Vandas stadsdirektör Ritva Viljanen vädjade på tisdagen till allmänheten att via informella och snabba kanaler kompensera för strulande smittspårning. Det är exakt vad Cygnaeusföräldrarna har gjort.
Kampen mot covid handlar inte om hälsomyndigheter mot skolmyndigheter eller om rektorer mot föräldrar, utan om ett virus mot mänskligheten. Viruset kan mutera. Viruset kan vänta ut vaccinets effekt. Mänskligheten har andra trumfkort. Samarbete och telekommunikation hör till dem. Det lönar sig att använda dem.

ANDRA LÄSER