Godis och skrämsel viktigast under halloween

Det finns mycket man kan göra (och köpa) inför och på halloween. Men vad betyder halloween för barn i Finland? HBL Junior-läsarna svarar.

– Jag skulle helst klä ut mig med min nya mask, och till kejsaren från Star Wars på halloween, säger Benyamin Cederborg.
10-åriga Sally Wilén från Mariehamn tycker det innebär att man får godis, har kul och att man får skrämmas. Hennes bror Stig Wilén tycker det är kul då man får träffa sina kompisar och får frisk luft. Sally kommer i år att klä ut sig, gå runt med kompisar och skrämmas. Hon ska i alla fall försöka skrämma Stig. Stig ska ut på “bus eller godis” med sin kompis Axel.
Lovis Klingenberg, 14 år från Jakobstad ska kanske sova över med kompisar, se på film och äta godis. Hon tycker att det kunde vara ett bra bus att skrämma någon. Det skulle fungera på henne själv, menar hon.
– Om någon, min mamma eller min syster, står bakom ett hörn och sen hoppar fram och skrämmer mig, säger Lovis.

Skräm bort spöken

När det är mörkt och man inte kan se lika bra som i dagsljus, skenar fantasin i väg. De allra flesta har säkert upplevt mörkrädsla. Alla andra sinnen förstärks då vi inte kan se och kroppen blir beredd att fly eller försvara sig. På halloween är tanken att man ska skrämma bort oönskade spöken och vålnader.
– Jag skulle skrämmas med min nya mask. Inte ropa bu, utan bara stå stilla och stirra, säger 7-åriga Benyamin Cederborg från Helsingfors.
Benyamin kommer att dekorera med pumpor. Pumpan är en riktigt kännetecknande Halloweensymbol. Man gröper ur innehållet, skär ut ett ansikte till pumpan och sätter ljus in i den.
– Vi ska på en fest, men det är ännu hemligt så jag vet inte var eller när den ska vara. Och det är skojigt att äta godis, säger Benyamin.

Mest godis, mindre bus

Theo Palander, 9 år från Pargas säger att halloween betyder att man ska ha roligt och pynta fint och lite skrämmande, äta god mat och ha det roligt.
– Och att man får äta godis, säger Theo.
Det verkar alltså som om det är godiset som är den klart viktigaste delen och buset en bisak.
– Alla vi gått till har gett godis så det behövs inget bus. Vi går till de hus där det finns dekorationer, då vet man att de vill att man kommer dit, säger Sally och Stig.

Trick or treat heter bus eller godis på svenska

Halloweenfirandet hittade till oss i Finland på 2000-talet och det är den 31 oktober som gäller.
I Finland var vi ju redan bekanta med påskhäxorna och var snabba med att skaffa de bästa korgarna och kittlarna att samla godis i nu även på hösten.
Till skillnad från påskhäxorna som överräcker gåvor i utbyte mot godis är Halloweentraditionen snäppet fräckare. Om du inte bjuder på godis utsätter barnet dig för något slags bus.
ANDRA LÄSER