Studenterna har tågat sedan självständighetsdagen 1951 – "Om det är jättekallt så är det inte så roligt"

Enligt nationsaktiva Madeleine Ekblom från Åland är det gemenskapen och ärtsoppan som kallar ut nationsmedlemmarna i kylan varje självständighetsdag.

Studenternas fackeltåg i Helsingfors på självständighetsdagen.
Studenterna har klara instruktioner för vad som gäller på självständighetsdagens fackeltåg. Fanbärarna ska vara klädda i mörka nyanser, kvinnor bär marskalksbandet på vänster axel och män på höger, nationerna tågar i akademisk ordning och det är "ytterst opassande" om fanorna trasslar in sig i trädgrenar.
Madeleine Ekblom från Mariehamn är kurator på Åbo Nation vid Helsingfors universitet. Hon ser fram emot fackeltåget.
– Det är en fin och stämningsfull tradition, säger Ekblom.
Studenterna tågade första gången på självständighetsdagen 1951, året då Carl Gustaf Mannerheim dog. Då samlades tvåtusen studenter för att lägga kransar vid hjältegravarna på Sandudds begravningsplats i Helsingfors.
Från Sandudds begravningsplats tågar studenterna med fanor och facklor förbi slottet med en vinkande president på balkongen. I Helsingfors är det också vanligt med olika demonstrationer från extremhögern till anarkister, men polisen försöker hålla demonstrationerna på avstånd från varandra.
Ekblom säger att hon inte har upplevt några andra demonstrationer under fackeltåget. Hon har varit med i tåget i tre år och det är framför allt gemenskapen som motiverar henne att ta sig ut i kylan. Hon tycker ändå att det är positivt att det inte ser ut att bli så kallt i år.
– Om det är jättekallt så är det inte så roligt. Men mysigt brukar det ändå vara, det är nog en upplevelse eftersom det är jättemånga som deltar.
Efteråt värmer ändå den traditionella ärtsoppan tillsammans med Östra Finlands Nation och Åländska studentföreningen i Helsingfors. De frusna studenterna får värma sig inomhus och de som har lust får se på sändningen från presidentens mottagning.

Vasastudenterna firar jubileum

I Vasa blir det ett traditionellt fackeltåg i Vasa universitets studentkårs regi. Från Kaserntorget tågar studenterna till frihetsstatyn på salutorget där de lägger ner kransar och firar med Vasa marsch och Vårt land. Studentkårens styrelseordförande Kim Kujala hoppas att också framtidens studerande upprätthåller traditionen.
– Jag tycker att det är en fin, värdig och väldigt traditionell fest. Självständigheten är inte en självklarhet och det är fint att traditionen med fackeltåget har fortsatt, säger Kujala.
I år firar Vasa universitet sitt femtioårsjubileum och fackeltåget på självständighetsdagen blir den sista stora festen under jubileumsåret.
– Nu är det dags att ge facklan vidare till Åbo Akademis Studentkår, som fyller hundra nästa år.
Kujala håller ett festtal på finska, medan Jacob Storbjörk håller ett tal på svenska. Storbjörk är styrelsemedlem i Åbo Akademis Studentkår och har stannat hemma med en förkylning dagen fö fackeltåget.
– Planen är att jag ska klara mig i morgon. Fördelen är att de som håller tal inte går med i fackeltåget, säger Storbjörk.
Enligt Storbjörk är fackeltåget genom vintermörkret ett vackert sätt att fira Finlands självständighet. Han har kommit överens på förhand med Kujala om hur de delar upp talen.
– Vi tar båda upp sådana saker som är viktiga för studentkårsrörelsen. Talen är på sätt och vis studenternas hälsning till stadsborna och då är det bra att vi talar med en stämma.

ANDRA LÄSER