Svårare med skatteflykt i EU

Snaran dras åt för banker och andra företag som försöker fly sina skatter.

LedareSusanna Ginman
28.03.2017 15:17 UPPDATERAD 28.03.2017 17:29
Förståelsen för företags skatteflykt och försök att minimera sina skatter minskar. Det gäller också åtgärder som inte är olagliga men vars syfte är att minimera de skatter ett företag betalar.
I måndags publicerade Oxfam, en global hjälporganisation, och Fair finance, ett nätverk som vill öka bankernas samhällsansvar, en rapport om att många banker inom EU överanvänder skatteparadis. Enligt organisationen är det ett exempel på laglig, men omoralisk verksamhet. Nordea och dess kontor i Luxemburg hör till dem som pekas ut. Nordeas verksamhet är blygsam jämfört med många andras.
Inom EU görs en hel del för att försvåra skatteflykt. Företagsskatten är en nationell fråga, men EU har skapat gemensamma regler för gränsöverskridande företag. Till exempel ska storföretag publicera sina skatteuppgifter för varje enskilt land och skatterna ska betalas i det land där vinsten har uppstått. Arbetet går långsamt, men det är målmedvetet och gagnar företagen i form av enklare regler.
Häromkvällen godkände EU-parlamentets utskott den tredje delen av paketet som gäller företag som verkar både inom och utanför EU. Kryphål i form av olika slags avdrag och skattelättnader täpps till.
Företag ska tävla på lika villkor och skatterna behövs minsann. Det är utmärkt att reglerna blir entydiga och skatteflykt blir svårare.

ANDRA LÄSER