Ny utredning: Män lägger hundratals euro mer på sina frisyrer än kvinnor

Män betalar mindre än kvinnor för besök i frisersalongen, men fixar frisyren så pass ofta att kostnaderna på årsnivå är dubbelt högre än för kvinnor. Det visar en ny utredning som jämförelsesajten Vertaaensin.fi gjort.

Ett besök i frisörsalongen är generellt billigare för män än för kvinnor, men män låter sig klippas betydligt oftare än kvinnor, enligt en ny utredning. Arkivbild.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
21.11.2022 05:00
Män i Finland lägger runt 360 euro på sina frisyrer årligen, medan kvinnor betalar bara hälften av den summan för sina frisyrer, visar en ny utredning som sajten Vertaaensin.fi gjort.
Besök i frisersalongen är visserligen runt 50 procent dyrare för kvinnor än för män, men kostnaden på årsnivå blir högre för män eftersom de besöker frisören betydligt oftare än kvinnor – tolv gånger mot fyra, har Vertaaensin.fi räknat med. Utredningen utgår från att män har kort hår och således behöver låta det klippas oftare än kvinnor.
Helsingfors är den dyraste staden i landet när det gäller frisersalonger, men bara med några euros marginal sett till snittpriset. Inom huvudstaden är prisskillnaderna stora: för kvinnor kostar den dyraste klippningen över 80 euro och den billigaste 30 euro.
Utifrån prisskillnaderna bedömer Vertaaensin.fi att män kan spara 600 euro och kvinnor 300 euro per år på att välja en förmånligare frisersalong eller konkurrensutsätta dem.

Billigare men oftare

De tio folkrikaste städerna i Finland ingick i undersökningen: Helsingfors, Esbo, Tammerfors, Vanda, Uleåborg, Åbo, Jyväskylä, Kuopio, Lahtis och Björneborg.
Priserna hämtades från det landstäckande bokningssystemet Timma den 10 och 11 november.
Undersökningen utgår från att män går till frisören en gång i månaden, medan kvinnor gör det med tre månaders mellanrum.
Priserna för män växlar mellan 13 och 65 euro. Kvinnor betalar mellan 15 och 87 euro för en klippning.
Medianpriset för män är 30 euro och för kvinnor 45 euro, vilket betyder att det finns lika många salonger som kostar mindre än 30 och 45 euro som det finns salonger som är dyrare än medianpriset.
Källa: Jämförelsesajten Vertaaensin.fi

ANDRA LÄSER