Strulande passerkort hindrar framfarten vid universitetets Biomedicum

Krånglande serviceleverantörer har gjort det lite extra svårt för en del att komma in på Biomedicum i Mejlans i Helsingfors där medicinstuderandes huvudcampus ligger.

Biomedicum är bland annat huvudcampus för medicinstuderande och där bedrivs spetsforskning. Också THL har verksamhet där.
Annica Lindströmannica.lindstrom@hbl.fi
07.09.2022 19:10 UPPDATERAD 07.09.2022 19:13
Måndagens lunchpaus tog en ovanlig vändning för Jyrki Kukkonen, professor i farmakologi vid Helsingfors universitet. När han skulle återvända till sitt arbetsrum på Biomedicum 1 i Mejlans fungerade inte hans passerkort längre.
– Jag blev lite paff, säger han, men löste det genom att ta den yttre vägen och sedan en extra nyckel som han råkade ha.
Jyrki Kukkonen är inte ensam om problemet, som visade sig vara större än han först insåg. Trubblet med korten på Biomedicum har pågått i två veckor och drabbar användare slumpmässigt. Den vars passerkort inte fungerar har svårt att röra sig i byggnaden eftersom avdelningarna kräver fungerande kort. Att skapa helt nya konton verkade också vara omöjligt.
Biomedicum 1-huset är ett forsknings- och utbildningscentrum och huvudcampus för medicinstuderande, framför allt för medicinstuderande under det första och andra studieåret. Det bedrivs också spetsforskning i byggnaden och Institutet för hälsa och välfärd samt flera stiftelser har verksamhet där.
Biomedicums vd Hannu Tukonen bekräftar att det varit problem med passerkorten på grund av systemleverantören. Ett exakt svar på var problemet ligger finns ännu inte.
– Problemet borde gå att lösa och det borde redan ha varit löst, konstaterar Tukonen.
Hur utbrett problemet är kan säkerhetschefen Sakari Koivula inte svara på, men enligt honom har det inte inneburit några säkerhetshot eller risker. De nya studerandena, som precis inlett höstterminen, ska enligt Koivula inte ha drabbats av strulet.
Några större utmaningar har inte heller Jyrki Kukkonen hört om, men konstaterar att det kan bli problematiskt för forskare som har olika laboratorieexperiment. 
– Det handlar inte om människors liv som på sjukhus, men värdefulla experiment kan gå till spillo, säger han.

ANDRA LÄSER