Helsingforsbor kan nu tidigarelägga andra vaccindosen

Den som vill kan nu ta andra dosen coronavaccin redan åtta veckor efter den första. Samtidigt meddelar staden att man inte längre behöver boka tid för den första dosen.

Rekommendationen är fortfarande att vänta tolv veckor mellan de två vaccindoserna.
Den som bor i Helsingfors kan omboka sin andra vaccindos på sajten coronavaccinbokning.fi eller genom att ringa 09 310 46300 vardagar mellan klockan 8 och 18. Men de närmaste veckorna finns det få lediga tider, uppger staden på sin hemsida.
Det så kallade boostervaccinet stärker ytterligare skyddet mot covid-19. Det ges i Finland i regel tre månader efter den första dosen, vilket Helsingfors stad rekommenderar att man fortsätter göra. En längre period mellan de två doserna har visat sig höja vaccinets effekt och skyddets varaktighet, skriver staden.
Om man låter gå åtta eller tolv veckor mellan doserna spelar ingen större roll för immunförsvaret, säger Mika Rämet, professor och vaccinforskare vid Tammerfors universitet.
– I de kliniska studierna som visade att Moderna och Pfizer är effektiva gavs doserna med tre–fyra veckors mellanrum. I USA ges den andra dosen just tre eller fyra veckor, högst sex, efter den första.
Ursprungligen var anledningen till att vi i Finland väntade i upp till tolv veckor att det rådde brist på vaccindoser i Europa. Men den senaste tiden har tillgången blivit bättre. När allt går enligt plan levereras 250 000 doser vaccin varje vecka.

Ser du några problem med att en stad av Helsingfors storlek går in för detta?

– Inte egentligen. Det viktigaste är för det första att människor över huvud taget tar coronavaccinet, för många finländare har fortfarande inte låtit vaccinera sig. För det andra är poängen att använda alla vaccindoser före utgångsdatum.
Det viktigaste är att alla tar coronavaccinet, inte exakt när man får den andra dosen, anser vaccinforskaren Mika Rämet.

Drop-in-vaccinering

Mika Rämet pekar också på vikten av att inte ropa hej förrän man är över bäcken.
– Vi ser fall där människor fått covid-19 på vaccinationsstället eller på vägen dit. Efter den första dosen bör man vara extra försiktig i ungefär en vecka, efter den andra minst några dagar, så att immunförsvaret hinner utvecklas. En vecka efter boosterdosen har antikropparna mot covid-19 tiofaldigats.
På tisdagen meddelade staden även att invånare nu kan ta den första dosen utan att boka tid. Drop-in-vaccineringen på Busholmen, i Malm, Kvarnbäcken och Mässcentret är öppen vardagar klockan 10–15.15 och på lördagar 11–16.15.
"Vi testade vaccinering utan tidsbokning i lördags. Fler än 1 100 Helsingforsbor fick då sin första dos", säger chefen för stadens hälsocentraler, Timo Lukkarinen i ett uttalande.
Sedan tidigare erbjuder Helsingfors stad vaccin för sådana som på hösten åker utomlands för studier eller jobb. Andra som står på tur är barn i åldern 12–15 år som hör till riskgruppen och alla som har fyllt 16 år.

ANDRA LÄSER