Mystiskt ämne spreds på Torni – förundersökning läggs ner

Mysteriet förblir olöst. Undersökningar i det kriminaltekniska laboratoriet har inte kunnat klargöra vilket ämne det var som en kvinna spred i hotell Tornis restaurang. Tre personer fick symtom av det, men polisen har beslutat att lägga ner förundersökningen.

Fredagen den 8 juli skedde något oväntat i restaurangen på hotell Torni då personal fick symtom av ett främmande ämne. Vilket det var och varför en kvinna spred det verkar förbli ett mysterium.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
16.08.2022 14:31
Det var en fredagskväll i juli som tre anställda vid nyöppnade Tornis restaurang i Helsingfors fick symtom. Polisen stängde och spärrade av restaurangen.
En kvinna i 50-årsåldern greps senare av polis. Enligt polisen var det hon som spred det okända ämnet. Kvinnan var kund i restaurangen den aktuella kvällen.
På tisdagen meddelade Helsingforspolisen att man lägger ner förundersökningen i fallet, som därmed inte går vidare till åklagare.
Enligt polisen har kvinnan hörts, men hon har inte kunnat förklara sitt agerande. Kriminalkommissarie Crista Granroth säger i ett pressmeddelande att polisens uppfattning ändå är att hon inte agerat avsiktligt.
Kvinnan misstänktes ursprungligen för grov misshandel, framkallande av fara och skadegörelse.
Centralkriminalpolisens kriminaltekniska laboratorium har inte kunnat fastställa vilket ämnet är. Inte heller undersökningar av de drabbade personerna eller polisens eftersökningar har kunnat ge svar på frågan vilket ämne det handlar om.

ANDRA LÄSER