Omkrig 200 människor saknas efter det förödande glaciärraset i Himalaya

Människor har tvingats se älskade familjemedlemmar svepas bort av vattenmassorna i Himalaya i Indien. Minst 170 människor saknas efter det förödande glaciärraset i helgen.

Människor inspekterar skadorna efter det att en del av glaciären Nanda Devi rasat samman.
Solen sken på en klarblå himmel när 42-åriga Mahatami Devi gick ut för att hämta ved och djurfoder i grannbyn Raini i Uttarakhand i Indien i söndags morse. En timme senare hördes ett högt mullrande, himlen blev grå och människor tvingades springa för sina liv.
Mahatami Devis 17-årige son skrek åt byborna att de skulle rädda hans mamma.
– En vägg av vatten forsade ner för kullarna och svepte med sig allt i sin väg, människor, boskap, träd, säger Sangram Singh Rawat i Raini till The Times of India.
– Det fanns ingenting vi kunde göra.

Många saknas

Hittills har minst 26 kroppar hittats sedan ett stort stycke av Nanda Devi-glaciären föll ned i floden Dhauliganga, som svämmade över, rapporterar nyhetsbyrån AFP och hänvisar till uppgifter från delstatsmyndigheterna. Fortfarande saknas mellan 170 och 200 människor, beroende på källa.
Översvämningen har kallats "Himalayas tsunami". Den förstörde delar av en damm och svepte fram över två vattenkraftverk. De flesta som saknas arbetade här och filmklipp visar hur vattnet spolar bort byggmateriel och små broar.
Det var som en Hollywoodfilm.
Omkring 35 arbetare tros sitta fast i en 2,5 kilometer lång tunnel och räddningsarbetare kämpar för att med hjälp av borrar ta sig fram genom bråte och lera. De har dock inte fått några svar när de har ropat in i tunneln.
Ett av de kraftverk som hamnade i centrum för det som kallas Himalayas tsunami.

"Som en Hollywoodfilm"

28-årige Rajesh Kumar räddades ur en annan tunnel – och berättar från sjukhussängen om dramatiken när han och hans kollegor i timmar vadade genom vatten och bråte för att till slut nå fram till en liten öppning med en strimma ljus.
– Vi började springa men vattnet bara forsade in, det var som en Hollywoodfilm, säger han till AFP.
– Vi klättrade genom stenbråten och tvingade oss fram till tunnelns mynning. Det enda vi visste var att vi kunde känna lite luft.

"Fasansfullt"

Ungefär en halvtimme efter det att glaciären störtade ner vågade byborna sig ut för att leta efter saknade.
– Det vi såg var fasansfullt, säger Sangram Singh Rawat till The Times of India.
– Där vi hade sett människor arbeta bara timmar tidigare, hugga ved och ta hand om djur, var det bara ett träsk av bråte. Vi såg inte till en enda av de våra.
Det är oklart vad som fick glaciären att rasa den här tiden på året, när det är kallt i området och inte regnar. Men Per Holmlund, professor i glaciologi vid Stockholms universitet, har uppgett att den här typen av olyckor kommer att bli vanligare med klimatförändringarna – även om det i nuläget är svårt att säga exakt vad som orsakade just det här raset.

ANDRA LÄSER