Nytt utspel i den svenska regeringskrisen: Budgetinvit från Vänsterpartiet till Centern

Vänsterpartiet lovar att vara konstruktivt för att få till ett budgetsamarbete med Centern och därmed undvika extraval i Sverige. Vänsterpartiet är redo att lägga krav på stora skattehöjningar åt sidan.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson. Arkivbild.
– Det är ett svårt parlamentariskt läge. Nu behöver partierna lägga gamla käpphästar åt sidan, säger V:s ekonomisk politiska talesperson Ulla Andersson.
För att Stefan Löfven (S) ska kunna sitta kvar som statsminister är det viktigt att hans rödgröna regering kan få igenom sin budget i höst.
Efter att Liberalerna lämnat januarisamarbetet räcker det inte bara med stöd från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern för att vara säker på att en budgetproposition går igenom riksdagen.
Med Vänsterpartiets stöd skulle budgeten vara garanterad, men Centern har hittills inte velat budgetsamarbete med Vänsterpartiet.

Invit till Centern

Därför kommer nu Ulla Andersson med en invit till Centern om att Vänsterpartiet är redo att lägga budgetkrav som är svårsmälta för Centern åt sidan.

Så ni är redo att lägga krav på stora skattehöjningar åt sidan?

– Det får vi göra i så fall och så får vi återkomma till dem efter ett ordinarie val, säger Andersson.
– I det här läget så tycker jag att vi försöker hitta reformer vi kan vara överens och så får både vi och centern lägga käpphästar åt sidan och samlas kring det gemensamma.
Andersson pekar på flera områden där Vänsterpartiet och Centern har ett gemensamt intresse. Till exempel satsningar på landsbygd i form av bättre vägunderhåll och utbyggnad av fiber. Satsningar på miljö och klimat i form av miljöteknik och järnväg.
Men även satsningar på exempelvis bättre arbetsvillkor i äldreomsorgen och på småföretag.

Som att slopa sjuklöneansvaret för småföretag?

– Ja, det skulle kunna vara en bra reform att samlas kring. En viktigt reform för många småföretagare som skulle få möjlighet att våga anställa fler, säger Andersson.
– Det finns många politiska frågor som vi skulle kunna samarbeta om och vi tycker att det är läge nu.
Centerledaren Annie Lööf uppgav i förra veckan att man är redo att släppa kravet på fri hyressättningen i nyproduktion. I utbyte vill Centern ha lägre skatt på sparande och sänkt inkomstskatt för låg och medelinkomsttagare.
– Vi har också föreslagit sänkt skatt för låg och medelinkomsttagare, men då har vi samtidigt föreslagit höjd skatt för de med höga inkomster, säger Andersson.
– Jag tänker att det kanske inte är Centerns förslag. I det här läget så tycker jag vi försöker hitta reformer vi kan vara överens.

Är det uteslutet att Vänsterpartiet röstar för en budget utan att ha fått vara med och budgetförhandla?

– Vi vill ha inflytande. Det vill väl alla partier, säger Andersson.

ANDRA LÄSER