HIFK-ikonen Gary Sundberg har gått bort

HIFK:s hedersordförande Gary Sundberg har avlidit i en ålder av 81 år.

HIFK:S fotbollssektions hedersordförande Gary Sundberg blev 81 år gammal.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
01.12.2022 18:16 UPPDATERAD 01.12.2022 19:56
Helsingfors IFK:s hedersordförande Gary Sundberg har gått bort. Fotbollssektionens starke man hann bli 81 år gammal.
Sundberg inledde sin långa karriär inom fotbollen redan som barn i Vasa IFK. Sundbergs familj flyttade senare till Helsingfors och efter en kort sejour i HJK fann en tonårig Sundberg sig åter i IFK-dressen, nu i HIFK.
Som 17-åring fick Sundberg göra sin debut i representationslaget där han etablerade sin plats efter att han avklarat sina studier och sin militärtjänstgöring. Han representerade HIFK i FM-serien mellan 1963 och 1966. Den sista säsongen blev hans bästa: elva fullträffar på 17 matcher.
Efter den aktiva spelarkarriären gjorde Sundberg en förtjänstfull karriär i affärslivet: bland annat valdes han till årets affärsman i Finland 1983.
Fotbollen lämnade Sundberg aldrig bakom sig. Han fungerade som fotbollssektionens ordförande 1975-78 och hoppade också in som spelare då det behövdes. Sundberg spelade en aktiv roll i HIFK-fotbollens räddningsoperation i början av 2000-talet.
Sundberg var med och finansierade HIFK Soccer rf:s verksamhet, axlade ordföranderollen  än en gång och fick se sitt HIFK ta klivet till division 2 efter säsongen 2007, som blev hans sista som ordförande.
Sundberg hörde också till bakgrundsfigurerna i projekten som ledde till att fotbollsanläggningarna Saharaplanen och Väinämöinenplanen fick ett konstgräsunderlag.
Senare valdes han till hedersordförande för Helsingforsföreningens fotbollssektion.

ANDRA LÄSER