Norge får jämställd regering – ministerposter omfördelas

Den nya norska regeringen består av tio kvinnor och tio män. Høyre och Fremskrittspartiet innehar fortfarande de tyngsta posterna. – Det är inte säkert att det alltid blir lätt men vi ska göra så gott vi kan, säger nykomlingen Venstres ordförande Trine Skei Grande om regeringssamarbetet.

Siv Jensen (t.v.), Erna Solberg och Trine Skei Grande har enats om regeringsunderlag och ministerposter i Norge. Nu ingår också Venstre i regeringen som ändå fortsatt är beroende av Kristerlige Folkepartis stöd i Stortinget för att få igenom sin politik.
17.01.2018 17:15 UPPDATERAD 17.01.2018 17:45
STOCKHOLM Statsminister Erna Solberg presenterade sin nya regering på onsdagen som förutom hennes eget Høyre och högerpopulistiska Fremskrittspartiet nu också består av högerliberala Venstre – ett resultat av höstens Stortingsval. En sådan regeringssammansättning är ny för Norge.
Fem nya ministrar tillkommer, medan fyra få gå. Lika många män som kvinnor ingår.
Solberg fortsätter som statsminister och Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen som finansminister. Ine Eriksen Søreide är kvar som utrikesminister och Frank Bakke-Jensen som försvarsminister. De är båda från Høyre.
Det som ofta anses vara de tyngsta ministerposterna går därmed till de två partierna som bildat regeringen redan under en period.
Nykomlingen Venstres ordförande Trine Skei Grande blir i stället kulturminister med ansvar också för idrottsfrågor. Under presskonferensen skyndade hon sig att bedyra att det var exakt det ministerjobb hon ville ha.
Fremskrittspartiets inte sällan omstridda Sylvi Listhaug fortsätter som invandringsminister, men integrationsfrågor som tidigare har hört till henne flyttar nu till det som kallas kunskapsministeriet. Den placeringen ser Solberg som logisk.
– Det kom många till Norge 2015 som nu ska finna sin plats i det norska samhället, säger hon och menar att det kan ske just genom utbildning.
Listhaugs roll blir ändå inte mindre – tvärtom. Hon blir nu också justitie- och beredskapsminister.
Europaministerposten försvinner däremot och ingår i utrikesministerns portfölj, vilket var nödvändigt i ministerpusslet men en viss prestigeförlust för Solberg.
Under valkampanjen sade Venstres Trine Skei Grande att partiet inte vill ingå i en regering med Fremskrittspartiet, men ändrade linje för en månad sedan. De två partierna står långt ifrån varandra speciellt vad gäller invandrings- och miljöpolitik.
– Vi har skapat ett regeringsunderlag som vi nu är eniga om. Det är inte säkert att det alltid blir lätt men vi ska göra så gott vi kan, säger hon om regeringssamarbetet.
Under presskonferensenpå onsdagen fick Erna Solberg också många frågor om ledaren för Høyres ungdomsförbund, Kristian Tonning Riise som avgått efter vad som har beskrivits som opassande uppförande gentemot kvinnor. Mycket kretsar nu kring när moderpartiet och Solberg fick information om anmälningarna mot Riise och varför åtgärder dröjde.

ANDRA LÄSER