HIFK:s siffror imponerar inte alls

Hösten har varit turbulent. Rubrikerna har varit många och för det mesta negativa kring HIFK. Två segrar i följd har gett lite vind i seglen inför de två sista omgångarna innan den tio dagar långa landslagspausen. HBL går igenom vissa nyckelsiffror i HIFK.

HIFK har gått trögt i höst men två raka segrar har sannolikt gjort gott för det sargade självförtroendet.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
03.11.2022 14:02
1,17. Det är HIFK:s poängsnitt i grundserien efter 18 matcher. Topplagen Lukko och Pelicans ligger på över två poäng per match. I synnerhet Pelicans, som opererar med en betydligt mindre budget än HIFK, har imponerat.
7,69. HIFK:s katastrofalt dåliga procent i spel i numerärt överläge. En procent som är snudd på overkligt dålig på den här nivån. Ett fungerande power play är en av grundstenarna för ett framgångsrikt lag och där är HIFK överlägset sämst i klassen.
HIFK har visserligen gjort mål i numerärt överläge i lagets två senaste matcher så kanske det går att skönja en liten ljusning där.
87,76.  Procenten i numerärt underläge är bra och något som fungerat rätt bra under säsongen. Bottenlaget SaiPa är något överraskande bäst i ligan med en procent på över 92.
9. Ilari Melart är poängbäst i HIFK med nio poäng och majoriteten av de poängen kom i inledningen av säsongen. Roni Hirvonen har varit bra med sju poäng men av de stora och dyra namnen som Eetu Koivistoinen, Iiro Pakarinen, Sebastian Dyk och Olli Palola måste tränare Ville Peltonen i längden få ut betydligt mera. Kaptenen Teemu Tallberg är visserligen ingen offensiv virtuos och artist men fyra assist på arton matcher håller inte.
93,28/82,94. Roope Taponens räddningsprocent respektive Niilo Halonens räddningsprocent. Taponen går skadad och även om Halonen vunnit två matcher i följd sprider han verkligen inte aura av säkerhet runt sig. Halonen är naturligtvis inte ensam skyldig till den svaga procenten, i många matcher har HIFK:s defensiv varit svag men 29 insläppta puckar på 170 skott säger ändå det mesta om hur darrigt det varit. Taponens motsvarande siffror 134/9. Intressant att se om rutinerade Tomi Karhunen får chansen mot TPS på fredag eller Ässät på lördag. Båda matcherna spelas på bortaplan. Nästa hemmamatch är den mot Lukko 16 november.

ANDRA LÄSER