Svenskt Tenn intar Helsingfors – livsverket är ett hem som ständigt utvecklas

Josef Frank kunde designa möbler, teckna mönster och måla akvareller. Estrid Ericsons passion var det vackert dukade bordet. Nu presenteras Franks och Ericsons livsverk – det harmoniska hemmet och hemmet som aldrig blir färdigt – på två utställningar i Helsingfors.

Josef Frank designade Liljevalchssoffan som en kombination av soffa och säng men kritiken var hård i början. I soffan sitter Svenskt Tenns vd Maria Veerasamy och kreative chef Thommy Bindefeld. Mönstret bakom dem är Aralia.
"Quel bordel" (Vilken röra!), lär rationalismens förespråkare, den schweizisk-franske arkitekten Le Corbusier ha utropat, vid åsynen av ett hus ritat av den österrikiske kollegan Josef Frank.
Och när Josef Frank introducerade sig för svensk publik, i samband med en utställning på Liljevalchs konstmuseum 1934, var inte heller de svenska reaktionerna nådiga. En voluminös, storblommig soffa fick kritikerna att rysa av förfäran. "Hur kan professor Frank visa något sådant?" löd det beska omdömet.
– Den skandinaviska minimalismen var på sin höjdpunkt under de här åren och Josef Frank, som representerade en helt motsatt linje, fick väldigt mycket mothugg, säger Thommy Bindefeld, kreativt ansvarig på Svenskt Tenn.
– Men Josef Frank fortsatte på sin linje och skrev artiklar om sitt motstånd mot den svenska minimalismen och hemslöjdstraditionen. Opinionen vände ganska snart.
Josef Frank var österrikisk jude, arkitekt och formgivare, med en hyllad karriär bakom sig när han kom till Sverige. Orsaken var den nazistiska frammarschen som gjorde att tillvaron i Österrike var osäker. Frank hade också Finlandskoppling – hans hustru Anna Sebenius var född i Dragsfjärd.
Estrid Ericson såg Josef Franks potential och knöt honom till sitt inredningsföretag, Svenskt Tenn. Det visade sig bli en framgångshistoria.
Det kreativa samarbetet mellan Josef Frank och Estrid Ericson, var fruktbart. Fram till sin död 1967 designade Frank 160 mönster, möbler, lampor med mera. På äldre dagar målade han akvareller. Många av hans verk har blivit klassiker som fungerar lika bra i ett modernt inrett hem som i ett hem inrett med antikviteter.
– Josef Frank har aldrig varit så stor som han är i dag, säger Maria Veerasamy, vd för Svenskt Tenn.
Svenskt Tenns historia, klassiker och favoriter samt en kopia av Estrid Ericsons vardagsrum i sommarhuset Tolvekarna på Tyresö visas på nu Didrichsens konstmuseum. På Hanaholmen visas nedslag från Svenskt Tenns samarbete med samtida formgivare. Här finns bland annat två stiliga lampor designade av Harri Koskinen och Carina Seth Anderssons vackra vaser.

Mönster som gåva

Josef Frank är inte minst berömd för sina mönster. Kända mönster är bland annat Hawai, Brazil, Vegetable Tree, Manhattan, Aralia, Butterfly och Teheran. En del av dessa ingick i en 50-årsgåva till Estrid Ericson och ritades när Josef och Anna Frank tillbringade några år i New York under andra världskriget.
– Josef Frank skickade 50 mönster per post hem till Estrid, mitt under brinnande krig. De här lär räcka ett tag, stod det på gratulationskortet, berättar Thommy Bindefeld.
Harri Koskinens eleganta lampa ingår i Svenskt Tenns samarbete med samtida formgivare.
Mönstren är fortfarande i produktion.
Kopior av Josef Franks noggranna ritningar till mönstren finns utställda.
På äldre dagar odlade Josef Frank ett annat intresse – akvarellmålning. Överraskningen var stor när konstvetaren Anna Sievert år 2010 lyckades hitta en mapp med 40 akvareller av Frank. Tack vare idogt detektivarbete hittades småningom flera hundra akvareller. Verken ställdes ut på Millesgården 2016 och utställningen blev en succé.
Nu visas en del av akvarellerna på Didrichsens konstmuseum. Motiven är stadsvyer från bland annat Stockholm samt vyer från Provence och Mallorca.
Också Estrid Ericson tog intryck av sina resor samt av sina museibesök. En katt i porslin som hon såg på Metropolitan Museum i New York inspirerade Ericson till att skapa en katt i tenn.
På Didrichsens samspelar museets egen samling av asiatiska och prekolumbianska föremål med Svenskt Tenns mera moderna skatter. Här kan man grubbla över parallellerna mellan en hundvalp i lera från 200 före Kristus och en brännvinsfisk från 1920-talet.

Hemma hos Estrid

På 1920-talet köpte Estrid Ericson huset Tolvekarna på Tyresö utanför Stockholm. Huset döptes efter Twelve Oaks i Borta med vinden. Josef Frank hjälpte Ericson när huset renoverades på 1940-talet och kuratorn Karin Söderberg har byggt upp en modell av vardagsrummet i det forna vardagsrummet på Didrichsens.
– Estrid Ericson var väldigt bra på kontraster. Hon kombinerade högt och lågt, dyrt och billigt, gammalt och nytt, vackert och mindre snyggt, säger Karin Söderberg.
Grönt var Estrid Ericsons favoritfärg och passionen var vackert dukade bord. Svenskt Tenns kurator Karin Söderberg har dukat upp några bord i Ericsons anda.
Speciellt road var Estrid Ericson av vackert dukade bord. Karin Söderberg har dukat upp flera bord där Ericsons känsla för färg kommer till sin rätt.
Själv var Estrid Ericson uppvuxen i en familj som drev ett värdshus i Hjo. Där var vita bordsdukar ett måste men Ericson arrangerade en dukning med rosa tabletter på ett bord utan duk vilket på sin tid var revolutionerande.
– Estrid Ericson bröt med normen och vågade experimentera med färg. Hon var okonventionell, säger Söderberg.

Tenn – ett spännande material

Inredningsföretaget Svenskt Tenn grundades i Stockholm 1924 av teckningsläraren Estrid Ericson. Företaget inledde sin verksamhet med produkter av tenn, ett material som på den tiden ansågs vara spännande.
1924 knöt Ericson den österrikiske arkitekten, inredningsarkitekten och textilkonstnären Josef Frank till Svenskt Tenn.
Efter Franks inträde i Svenskt Tenn utökades sortimentet till att gälla också tyger, möbler, belysning, accessoarer med mera.
I dag ägs Svenskt Tenn av Kjell och Märta Beijers Stiftelse. Vinsten dirigeras till ekologisk och medicinsk forskning.
Svenskt Tenn visades på en försäljningsutställning i Galerie Donner i Helsingfors 2012.
Utställningen Svenskt Tenn@Hanaholmen visas till den 26 augusti och Svenskt Tenn@Didrichsen visas till den 9 september. Pop-up shopen Svenskt Tenn@Stockmann är öppen till 28 september.

ANDRA LÄSER