Fed lämnar styrräntan oförändrad

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve lämnar styrräntan oförändrad. Det innebär att den fortsatt ligger i spannet 0–0,25 procent. Beslutet var precis vad finansmarknaderna hade väntat sig.

Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve. Arkivbild.
Marknaden hade inte räknat med några dramatiska besked från Fed-chefen Jerome Powell och hans direktion nu i mars för att kyla av ekonomin. Styrräntan ligger också kvar oförändrad och beräknas inte höjas förrän 2023.
I stället har fokus hamnat på Feds nya prognoser för BNP. Centralbanken är också optimistisk kring BNP-tillväxten och uppskattar att tillväxten ökar med 6,5 procent i år för att därefter stiga 3,3 procent 2022 och 2,2 procent 2023. Beskedet togs emot positivt av börserna på Wall Street.
Onsdagens räntebesked, med nya BNP- och inflationsprognoser, kommer sedan en våg av marknadsoro för inflation och överhettning har svept över världen i år. Detta har bland annat tryckt upp långa marknadsräntor – särskilt i USA, men även i eurozonen.
Bland annat har president Joe Bidens stödpaket i coronakrisen på 1 900 miljarder dollar bidragit till utvecklingen. Till det kommer vaccinationsframsteg, minskad smittspridning och uppmjukade coronarestriktioner i USA.
Räntan på USA:s tioåriga statsobligation har lyft med 0,72 procentenheter sedan årsskiftet och kretsade inför onsdagens räntebesked på drygt 1,60 procent – de högsta nivåerna sedan före pandemin. Detta kan jämföras med den historiska bottennivån under 0,32 procent när coronakrisen slog till på allvar i mars 2020.
ANDRA LÄSER