Stor förödelse där Dorian drar fram – Florida nästa

Nedfallna träd, översvämmade gator och vågor på över sju meter. Bahamas hukar fortsatt under orkanen Dorians framfart, den hittills kraftigaste orkan som drabbat önationen.

Under söndagskvällen, lokal tid, meddelade myndigheterna att alla skolor, banker och myndighetskontor hålls stängda de närmaste dagarna. Förstörelsen är katastrofal på flera öar i Bahamas, skriver en lokal organisation på Facebook, enligt CNN.
Bilder på lokala nyhetssajten The Tribune visar skadade byggnader, bråte och båtar som flyter omkring och hus som står nästan helt under vatten.
Inga uppgifter finns ännu om eventuella skadade eller döda, enligt AFP.
Den amerikanska orkanmyndigheten NHC kallar situationen för invånare på flera öar livsfarlig, och uppmanar människor att hålla sig inomhus.

"Sorgligaste dagen"

Orkanen har mätts upp till en femma på orkanskalan och är den hittills kraftigaste som drabbat önationen.
Då Dorian på söndagen drog in över Bahamas var det med en vindhastighet på 79 meter i sekunden. Därmed är Dorian, enligt den amerikanska orkanmyndigheten NHC, den kraftigaste orkan som drabbat landet.
Premiärminister Hubert Minnis grät när han mötte pressen i huvudstaden Nassau inför stormen.
– När jag nu riktar mig till Bahamas folk är det förmodligen den sorgligaste och värsta dagen i mitt liv, sade han enligt lokaltidningen Nassau Guardian.
Enligt Minnis byggs hus i Bahamas för att klara vindhastigheter upp till 41 sekundmeter, långt under dem som uppmätts i anslutning till Dorian.
– Så detta kommer att bli en prövning som vi aldrig varit med om förut.

Blåst av hustak

På ön Great Guyana Cay, strax utanför huvudön Abaco Island, rapporteras om höga vågor som slår mot land och att låglänta områden redan översvämmats. Orkanvindarna ska även ha blåst av hustak.
"Katastrofala orkanförhållanden drabbar Abacosöarna och kommer att sprida sig till Grand Bahamas senare i dag och i natt", skriver NHC i en uppdatering om orkanens framfart.
Dorian kommer under minst två dygn att ge upphov till höga vågor längs Grand Bahamas norra kust samt Abacos norra och östra kust, enligt Jeffery Simmons, biträdande chef för Bahamas vädermyndighet.
– Vi ber invånarna i dessa områden att lämna kusten, vi väntar oss stormvågor på upp till fyra och en halv meter, säger Simmons.
Även premiärminister Minnis har uppmanat invånarna att evakuera, och varnat för att räddningsarbetare inte kommer att kunna undsätta nödställda i det hårda vädret.

Florida nästa

Dorian närmar sig samtidigt Florida, med vindhastigheter på nära 82 meter i sekunden, och beräknas nå amerikanskt land sent på måndagen.
Dorians centrum kan komma att hålla sig borta från den amerikanska kusten, men närheten till land gör att det ändå utfärdats varningar för invånarna.
Floridas guvernör Ron DeSantis, liksom guvernörer i andra amerikanska delstater, vädjar till invånarna att vara beredda.
– Den här stormen, av den här storleken, skulle verkligen kunna orsaka enorm förstörelse, så sätt inte ditt liv på spel när du har chans att komma undan, säger DeSantis under en presskonferens, enligt The Washington Post.
Områden i Florida har evakuerats, och evakueringar har beordrats i kustområden i delstaterna South Carolina och Georgia, enligt Reuters.
Men vissa tar varningarna med ro. 70-åriga Julia Eaddy i Titusville i Florida säger att hon upplevt många orkaner i livet, och att hon inte är orolig.
– Det blir bara mer av samma sak, säger hon till nyhetsbyrån.
ANDRA LÄSER