Johnsons dilemma – vem läcker bilderna?

Aldrig har Boris Johnson suttit så här löst. Den brittiske premiärministerns parti är fortfarande djupt splittrat om brexit. Befolkningen är lika kluven kring pandemin. Och så miljonfrågan: Vem är det som läcker festbilder från Downing Street?

Tuffa tider för Boris Johnson. Bild från presskonferens på Downing Street tidigare i december.
Boris Johnson har setts som osårbar. EU-utträdet, som fällde företrädaren Theresa May, drev han igenom utan att blinka. Och även om Storbritannien drabbades hårt av pandemin hejdade regeringen krisen genom tidiga nedstängningar och snabbare vaccinering än nästan alla andra länder.
Men nu har samma frågor kommit tillbaka, i en "perfekt storm" som hotar Johnsons styre.
– Premiärministern har verkligen haft en fruktansvärd månad, säger Catherine Barnard, juridikprofessor vid universitetet i Cambridge.
Hon listar flera svåra motgångar. För det första fyllnadsvalet i North Shropshire, ett tidigare säkert mandat för Johnsons parti Tories – som nu gick till Liberaldemokraterna.

Hårdför sida

För det andra David Frosts chockartade avgång. Frost var ministern som hade skött EU-utträdet. Men i sitt avgångsbrev hänvisar han till att Storbritannien efter brexit nu är på väg i fel riktning. Frost tillhör den hårdföra sidan i de samtal med EU som fortsätter angående hur gränsfrågorna kring Nordirland ska hanteras. Mot den står en strömning i Tories som hellre kompromissar för att få frågan ur världen.
Vem läcker material inifrån 10 Downing Street? Om huskatten Larry vet så säger han inget.
I sitt brev visar Frost också tydligt sin libertarianska ådra. Den går ut på att staten ska ha en minimal roll i det mesta, inklusive pandemin. Samhället måste "lära sig leva med covid", och undvika "tvångsåtgärder", skriver han.
Och det tredje stora spöket för Johnson är just covid-19, där premiärministern ironiskt nog blivit sin egen värsta fiende. Inte nog med att han retar upp hårdföra Tories som Frost när han nu säger att nya nedstängningar kan behövas för att hantera omikronvarianten. Det yttrade sig i form av att nästan 100 av Tory-ledamöterna röstade emot regeringen om de senaste restriktionerna – ett ovanligt stort uppror i underhuset i London.

Vin och ost

Johnsons pandemiställning undergrävs också av en stadig ström läckor, däribland bilder och videor, som tyder på att makthögkvarteret Downing Street i London internt verkar ha struntat i reglerna.
Den senaste bilden publicerades häromdagen i The Guardian, och visar en vacker vårdag förra året. Premiärministern har uppemot 20 gäster i trädgården, på baksidan av det berömda gatuhuset 10 Downing Street. De umgås i grupper, dricker vin och äter ost.

Boris Johnson

Boris Johnson växte upp i England. Efter studier på Eton College började han arbeta som journalist på The Times. Han blev senare Brysselkorrespondent.
2001 valdes han in i underhuset för första gången, för Tories (Konservativa partiet). Sedan blev Johnson borgmästare i London 2008–2016, och internationellt omtalad bland annat som en ivrig cykelförespråkare.
Inför folkomröstningen om EU-medlemskapet 2016 var han ett framträdande namn bland brexitörerna. Mellan 2016 och 2018 var han utrikesminister i Theresa Mays regering.
När May avgick 2019 efterträdde Johnson henne som Storbritanniens premiärminister, med löftet att slutföra EU-utträdet till varje pris. I slutet av samma år bidrog det löftet till att Konservativa partiet vann ett parlamentsval. Landet lämnade EU 2020, vilket av anhängarna sågs som en stor framgång för Johnson.
57-årige Boris Johnson är inne på sitt tredje äktenskap och har sju barn – varav det yngsta, en dotter, föddes för bara några veckor sedan.
Problemet är att vid den tiden krävde brittisk lag att umgänge mellan olika hushåll begränsades till två personer åt gången utomhus. Med minst två meters avstånd.
Dominic Raab, vice premiärminister, har försvarat bilden med att residenset också är en arbetsplats, där andra regler gällde.
– Det hade hållits möten hela dagen, och liksom på andra håll kanske man då tar ett glas efteråt, sade Raab i ITV:s morgonnyheter.
Bilden är tagen snett ovanifrån, genom ett fönster i grannfastigheten 11 Downing Street – där finansminister Rishi Sunak bor och arbetar. Men han och hans medarbetare svär sig fria, och säger att det cirkulerar massor med folk i de lokalerna under arbetstid.

Brexit

Storbritannien gick ur EU i månadsskiftet januari–februari 2020, efter det att 52 procent sagt ja till att lämna i en folkomröstning 2016.
Men både före och efter utträdet har förhandlingarna om formerna varit hårda och ofta bittra. En övergångsperiod innebar att det mesta av brexit inte genomfördes i praktiken förrän årsskiftet 2020–2021.
Och förhandlingarna fortsätter, särskilt om det så kallade Nordirlandsprotokollet, som hanterar gränsfrågor kring Nordirland. Storbritannien är missnöjt med hur protokollet fungerar i praktiken och vill få till ändringar. Och om de invändningarna dras till sin spets kan paragraf 16 åberopas, vilket stoppar protokollet – med oöverskådliga konsekvenser, både för handeln EU–Storbritannien och det sköra lugnet efter flera vålds- och terrorhärjade decennier i Nordirland.
– De säger att det rummet är olåst, vem som helst har kunnat gå in där och ta bilden, berättar Catherine Barnard.

"Vart leder det?"

Tidigare har material läckts som tyder på att det hölls julfester på Downing Street då sådana var strikt förbjudna förra året. Men frågan om vem som står premiärministern så nära att hen har tillgång till dylikt material, och samtidigt vill honom så illa att det sprids, förblir obesvarad, säger Barnard.
– Ingen vet. Men det är det som är miljonfrågan: Varifrån kommer detta, och vart leder det?
Premiärministern har i underhuset avfärdat alla anklagelser, och sagt att han bara hållit arbetsmöten i enlighet med reglerna. Och därmed kan han stå och falla med denna fråga.
– Om Boris Johnson visar sig ha ljugit i parlamentet är det normalt något som leder till avgång.
ANDRA LÄSER