Whisky eller kiss? Höjd sockerhalt!

Island inblandat i varumärkestvist, en kiss-miss och oljefondsinvesteringar i miljardklassen – veckans Så in i Norden.

Glaciären Vatnajökull på Island.

Ensamrätt på ett land?

Island stämmer Iceland, hur avigt det än låter. Men när den brittiska lågpriskedjan Iceland Foods, som främst säljer frysmat, försökte stoppa sloganen Inspired by Island, som ska locka turister till det nordiska landet – ja då fick regeringen nog.

Utrikesminister Lilja Alfreðsdóttir ifrågasätter att Iceland Foods har registrerat Iceland som varumärke och hotar med stämning.

Företaget har genom åren hindrat flera isländska företag från att använda Iceland i sin marknadsföring. Men nu verkar det ha fått skrämselhicka och skickar representanter till Island för förhandlingar med utrikesministern, skriver Islandsbloggen.

Marry a mumintroll?

"Mitt mål är att ta mig till final, jag hoppas på final. Ett mumintroll i nöd behöver ert stöd!"

Finlandssvenska Krista Siegfrids som ställer upp i svenska Melodifestivalen med "Snurra min jord" i en intervju för arrangören SVT.

Pissigt värre

Förhöjda sockervärden. Det var svaret Annica Blomstrand fick på sitt urinprov. Problemet var bara att det inte var urin som vårdcentralen hade undersökt, utan whisky – en fin single malt till och med.

Det är SVT som berättar om händelsen. Blomstrands man förde provet till laboratoriet och han råkade av misstag ta en liten burk whisky i stället. Maltdrycken är ett specialintresse och de prenumererar på smakprover.

SVT frågar vårdcentralen hur förväxlingen kunde ske. Svaret är att om patienten säger det är ett urinprov så behandlas det som ett sådant.

"Den enda möjligheten för vårdcentralen att märka att det är whisky i stället för urin är att smaka eller lukta på vätskan, något som de enligt den medicinskt ledningsansvariga inte har som rutin att göra", skriver SVT Småland.

Whisky, inte ett urinprov.

Mer vinst och risk

75 procent av den norska oljefonden ska placeras i aktier.

Det är den norska centralbankens råd till politikerna. Det betyder att 1 000 miljarder kronor av dagens 7 300 miljarder (805 miljarder euro) ska flyttas från räntepapper till aktier, enligt NRK.

Riskerna ökar, men på sikt också avkastningen är bedömningen.

Twittrande bock

"Åh nej, så lite tid jag fick med er i år. Men tro mig, jag kommer resa mig ur askan! Vi ses nästa år igen mina vänner!"

Halmbocken i Gävle Twittrar. Den är världskänd för att brännas upp, och så gick det också i år.

Samtidigt ställs också frågor på Twitter om hur stora utgifter det är rimligt att bocken orsakar, till exempel i form av väktarlöner.

Den sedermera nedbrunna halmbocken i svenska Gävle.

Färdtjänsten – igen

Dåligt fungerande färdtjänst har varit en (sorglig) långkörare i HBL:s spalter, inte minst i början av årtusendet för den som minns eller läser i arkivet.

Och stora problem är det också i Stockholm. I en artikelserie i Dagens Nyheter beskrivs hur färdtjänstkunder får vänta i timmar, och om en bil kommer kanske får en utskällning för att de inte står redo ute på gatan – det är kallt utomhus så här års.

– Vi sitter i telefonkö i timmar varje vecka för att få kontakt och framföra klagomål eller få hjälp. Många ger upp och orkar inte, sade Lennart Karlsson, ombudsman för Synskadades riksförbund, till DN under en manifestation i veckan.

Taxichaufförerna igen skyller på slavliknande avtal. Bolagen som vann den upphandling som trädde i kraft i år har enbart provisionslön. Det nya avtalet ska spara 10 miljoner euro jämfört med det tidigare.

ANDRA LÄSER