Finland flög hem åtta från al-Hol – sändebudet Tanners första beslut

Mammor och barn från det syriska lägret i al-Hol har hämtats hem av finländska myndigheter. Det var al-Holsändebudet Jussi Tanners första evakueringsbeslut. På samma flyg evakuerade Tyskland 15 personer.

Bilden är tagen i lägret al-Hol. Personerna på bilden är inte samma personer som omnäms i artikeln.
Sofia Holmlund
Jan-Erik Andelin
20.12.2020 10:46 UPPDATERAD 20.12.2020 18:47
Det har hunnit bli efter midnatt mot söndag när det litauiskregistrerade charterflyget lyfter från kurdiska Erbil i norra Irak. Ombord finns 23 finländska och tyska medborgare som lämnar de två ökända lägren för internerade sympatisörer med IS-kalifatet bakom sig, al-Hol och Roj.
Av de 23 är två finländska kvinnor och deras sammanlagt sex barn. För första gången hämtar finländska Utrikesministeriet (UM) hem också mammor med sina barn. Två barn som saknade föräldrar flögs hem strax före jul för precis ett år sedan.
Ombord på flyget sitter UM-tjänstemannen Jussi Tanner. Efteråt, inför pressen i Finland, ska han beskriva stämningen som "trött, lättad och kanske lite oroad" bland kvinnorna. Det är hans första evakueringsflyg sedan utrikesminister Pekka Haavisto utsåg honom till specialsändebud för de internerade finländska IS-anhängarna i det ökända al-Hol.

"Vi har inte glömt er"

– Vi hade den här beredskapen redan i januari. Men förhandlingarna har varit oerhört komplicerade. Vi borde ha kommit fortare framåt. Och det finns finländska barn kvar i al-Hollägret. Jag vet inte om de kan ta till sig det, men jag vill säga till dem: "Vi har inte glömt er".
Jussi Tanner darrar lätt på rösten. Efter resan är han själv i karantän. Han är trött, säger han, när han talar med pressen över videolänk, i oklanderlig blå kostym och slips från någonting som verkar vara ett hotellrum.
I sitt uppdrag har Jussi Tanner rest en hel del i krisområdena kring det fallna kalifatet. En del av kvinnorna har han också träffat ansikte mot ansikte före evakueringen. Och han ska resa till Mellanöstern igen.

Många barn är sjuka

Ombord på det specialchartrade stora Airbusplanet sitter också finländska och tyska UM-anställda. Finland har i över ett år samarbetat med Tyskland om al-Hol. Båda länderna har en liknande juridisk grund för arbetet, fast Tyskland evakuerar sina medborgare genom domstolsbeslut, säger Tanner.
Tyskland och de nordiska länderna har hittills främst evakuerat sjuka eller föräldralösa barn. Hälsoförhållandena i lägret är usla. När flyget kommer in över Europa, drabbas ett av barnen av svåra kramper och planet tvingas, vid tvåtiden på natten lokal tid, mellanlanda i Wien för att få barnet till sjukhus. Två tyska UM-anställda stannar kvar med barnet i Österrike, rapporterar det tyska mediet Spiegel.
Planet flyger vidare till Frankfurt. Där grips en av de tre tyska al-Holkvinnorna direkt i terminalen av tysk polis. De två andra förblir på fri fot, men också de kan invänta förhör och rättsprocesser för terrorism, uppger den tyska radiokanalen Deutschlandfunk.
Enligt tyska medier ska en av de tyska kvinnorna ha lämnat Tyskland redan som 15-åring för att ansluta sig till Islamiska staten. Nu är hon mamma till två små barn.

Inga förundersökningar på gång

Strax efter klockan nio på söndagsmorgonen anländer gruppen om två finländska kvinnor och sex barn till Helsingfors-Vanda. Resan från den syriska staden Qamishli, där de finländska myndigheterna väntade, har tagit över ett dygn.
De finländska IS-återvändarna, mammor och barn, uppges nu befinna sig "på en säker plats". Från Social- och hälsovårdsministeriet säger man att socialmyndigheterna på respektive ny hemort för de anlända tar sig an mammor och barn individuellt.
I Finland finns inga rättsprocesser mot de vuxna som har anlänt, säger direktör Tarja Mankkinen från Inrikesministeriet till medierna på söndagseftermiddagen. Finns det orsak till det inleder Centralkriminalpolisen en förundersökning. Riksåklagaren är den myndighet som därefter beslutar om eventuella åtal för terrorism.
Jussi Tanner säger att han bedömer att det inte bland de åtta finländare som nu har evakuerats till Finland finns några säkerhetsrisker.
– Regeringens direktiv är att vi inte får ta hit personer som försämrar finländarnas grundläggande trygghet. Där har jag fått göra avvägningar och också ta in faktorer som jag inte kan gå in på här, säger han.
I den finsk-tyska operationen hämtades sammanlagt fem kvinnor och 18 barn till Europa ur lägren al-Hol och Roji i nordöstra Syrien.
Kvar i al-Hollägret finns femton finländska barn och ungefär fem mammor. UM räknar med att det bor över niotusen kvinnor och barn i lägret, av vilka 600 barn och 300 kvinnor är medborgare i något EU-land. Hälften av de här barnen är under fem år.
Familjemedlemmar till IS-krigare placerades i al-Hol efter att det sista fästet i det så kallade kalifatet föll. Lägret ligger i det kurdiskkontrollerade området i nordöstra Syrien.
Den finländska Skyddspolisen har varnat för att de finländska medborgarna utgör ett säkerhetshot och har lyft fram också barnens roll i terrororganisationen. Tidigare i år sade Skyddspolisens chef Antti Pelttari till HBL att personerna som har rest till konfliktområdet har varit medvetna om situationen, och i de flesta fall medvetet valt att komma i kontakt med terrororganisationer.

Oppositionen kritisk

Den politiska oppositionen i Finland har redan reagerat på evakueringen av de åtta. Bland andra var den förre utrikesministern och riksdagsveteranen Ilkka Kanerva (Saml) kritisk till "regeringens nya linje att repatriera jihadister".
UM-sändebudet Jussi Tanner säger å sin sida att regeringens ett år gamla principbeslut om att särskilt arbeta för att ta hem "IS-barnen" har varit till stöd.
– Men det har i och för sig ingen betydelse vad någon regering anser. De här barnen har en grundlagsenlig rätt till trygghet. Och det har de inte i al-Hol.
Jussi Tanner anser också att det inte hjälper att bara försöka glömma de finländska IS-sympatisörerna i Mellanöstern.
– De återvänder till Finland ändå, förr eller senare. Efter fem, tio eller femton år; barnen när de är vuxna. Hela lägret är en säkerhetsrisk. Vi vet inte när det kollapsar och de som bor där sprider på sig. Nu har vi i Finland ett val hur vi vill agera.
- - -…
Artikeln har uppdaterats kl 18.30 med Jussi Tanners och flera andra myndigheters information.
Läs också:
IS har gett kvinnor aktiv roll
Regeringen: Barnen ska hem från al-Hol så fort som möjligt – oklart hur det blir med mammorna
Forskare: Hanterbar utmaning ta hem kvinnor och barn – men måste övervakas i flera år
"Svårt att inte ta hem mammorna från IS-lägret – kan stå Finland dyrt"
al-Hol har läckt hela våren – polisen utreder återvändande finländarna

Finländare har återvänt i flera omgångar

Barn och kvinnor har återvänt från al-Hol i Syrien tre olika gånger
För nästan exakt ett år sedan, den 21 december 2019, repatrierade Finland två barn föräldralösa från lägret.
I slutet av maj i år återvände tre kvinnor och nio barn till Finland. De hade tagit sig ut ur lägret själva under olika tidpunkter och korsat gränsen till Turkiet. Finländska myndigheter bistod då med att hjälpa personerna över gränsen och med resedokument.
De kom med vanliga reguljärflyg och utan finska myndighetspersoner som följeslagare.
I början av augusti anlände en mamma med barn till Finland. Hon hade också tagit sig ut ur lägret själv.

ANDRA LÄSER