Underrättelsechef pekas ut för brosprängning

Åtta personer har gripits, utpekade för inblandning i explosionen på Kertjbron i helgen. Enligt Rysslands säkerhetstjänst FSB organiserades sprängningen av Ukrainas militära underrättelsetjänst och dess chef Kyrylo Budanov.

Stillbild från en video släppt av den ryska kommitté som utredde sprängningen av Kertjbron.
12.10.2022 11:17
Fem av de gripna kommer från Ryssland, meddelar FSB enligt nyhetsbyrån Interfax.
De resterande tre är ukrainska och armeniska medborgare.
Sprängningen förstörde delvis den enda landförbindelsen mellan Ryssland och Krimhalvön, som Ryssland i strid med internationell rätt annekterade 2014.
FSB hävdar att de sprängämnen som fick delar av bron att kollapsa i lördags hade skickats från Odessa till Bulgarien, och därifrån vidare via bland annat Georgien innan de kördes mot Krim. Enligt Interfax skickades lasten med sprängämnen, dold i rullar med termoplast, till ett företag på Krim som inte existerar.
Kertjbron ses som symboliskt viktig för Rysslands president Vladimir Putin. Måndagens omfattande ryska robotattacker mot flera ukrainska städer, däribland Kiev, beskrivs som Rysslands hämnd för broexplosionen. Totalt angrep Ryssland Ukraina med 83 robotar och 24 drönare under måndagen.
FSB påstår även att man lyckats avstyra ytterligare "attentat" mot Ryssland som planerats av Kiev, i Brjansk i västra Ryssland samt i Moskvaregionen.

ANDRA LÄSER