Fotograf Hans Paul följde drottningen när hon gick i klackskor i den finska skogen: ”Hon såg alldeles förskräckt ut”

Drottning Elizabeth II verkar inte ha varit särskilt road när hon fördes till skogs under sitt Finlandsbesök i maj, år 1976. – Hon såg förskräckt ut, säger Hans Paul, fotograf på Lehtikuva och senare på HBL.

Drottning Elizabeth II visas runt på ett skogsbruk i Haukanmaa, strax utanför Jyväskylä. Till höger Topi Heikkerö, skogschef på Tehdaspuu (senare UPM Kymmene).
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
09.09.2022 14:12 UPPDATERAD 09.09.2022 16:14
För HBL:s fotograf Hans Paul, som då arbetade för Lehtikuva och senare i många år för HBL, var det första intrycket när sällskapet kom till skogen att det kändes konstigt att föra en drottning in bland buskar och snår.
– Det jag kommer ihåg är när någon ville räcka drottning Elizabeth hjälmen, som alla de andra hade på sig. Hon tog ju emot den, men satte den aldrig på huvudet.
Enligt HBL:s reporter på plats satte prins Philip på sig sin hjälm utan entusiasm, men ”den klädde honom magnifikt – han såg ut precis som han brukat göra i hästpolosammanhang. Som en liten eftergift gick Elisabeth och bar på sitt exemplar som på en handväska nummer två”.
Drottning Elizabeth II gjorde sitt första statsbesök till Finland 1976. Skogsturen föll henne inte riktigt i smaken.
Tanken bakom besöket i skogen i närheten av Jyväskylä var att visa upp finsk skogsindustri. Man ville visa hur fina och effektiva skogsmaskinerna var.
– Maskinerna greppar ju om stammen, skär av trädet vid stubben, svänger sedan stammen och börjar såga trädet i små stumpar, förklarar Hans Paul.
– Jag kommer alltid ihåg hur förskräckt hon såg ut när trädet brakade ner. Det stod i skarp kontrast till fabriksdirektörerna, som såg så nöjda ut. Där stod drottningen sedan med den orangefärgade hjälmen i handen.
Drottningen blev också bjuden på lunch i skogen, laxsoppa och plättar med hjortronsylt. Lunchen intogs vid ett långt bord gjort av kluvna stockar.
– Något motsvarande hade hon nog aldrig blivit bjuden till. Jag tyckte definitivt att hon hade förts till helt fel ställe. Hon fick vara ett medel i att man ville sälja Finlands skog och papper till Storbritannien.

Hur länge hölls drottningen i skogen?

– Nog gick hon där ordentligt, bland större och mindre blåbärsris. Hon gick ingalunda längs några stigar, utan det var faktiskt snårigt i skogen. Hon hade inga stövlar, utan gick i sina nätta klackskor.
En av männen tar tag i drottningen om armbågen och försöker hjälpa henne mellan stenar och risbuskar.
– Det reagerade jag på genast, därför tog jag bilden. Man går bara inte och rör, säger Hans Paul.
Enligt HBL:s reporter på plats försökte Topi Heikkerö, vd för Tehdaspuu, hindra drottningen från att falla.
Enligt Hans Paul höll drottningen god min under det udda besöket.
– Visst kände jag empati med henne. I allmänhet kanske man inte tänker så mycket på sådant, man har fullt upp med att göra sitt jobb. Men jag kände sorg för henne och för att hon hade förts ut i den finska skogen.

Brittisk monarki möter finsk skogsindustri, kan man säga.

– Nog kan man väl säga att det var ett etikettbrott. Jag tror inte heller att hovet, hennes sällskap eller de som ansvarade för arrangemangen riktigt visste vart drottningen förs. Men hon gjorde sin skogsvandring med stil.

I sitt esse 

Senare under Finlandsbesöket fick drottningen besöka Tempelplatsens kyrka och Salutorget. På bilderna därifrån ser hon ut att vara mer i sitt esse, bland glatt folk och flaggor.
Drottningen och prins Philip höll sedan en mottagning på sin yacht Britannia, dit Hans Paul blev bjuden.
Inbjudningskortet har guldkanter och hänger på väggen i Hans Pauls arbetsrum. Han blir känslosam när han läser upp texten på inbjudningskortet.

Vad väcker det för minnen och känslor?

– Trots att jag inte är någon rojalist, så … Något speciellt är det med henne. Klokare människor än jag har sagt att hon var ett av de viktigaste statsöverhuvudena med tanke på mänsklighet.
Fotografen Hans Paul fick följa drottningen under hennes Finlandsbesök.

Vad minns du av bjudningen på yachten Britannica?

– Jag var jättespänd. Det var ett litet rum och där bildades små grupper av personer som kände varandra. Sen kom drottningen och jag var lite orolig för att hon skulle komma till den gruppen där jag stod. Jag visste inte riktigt vad jag skulle ha sagt.

Hur ser du på drottning Elizabeth II jämfört med dagens statsöverhuvuden?

– Nog är det ju en helt annan stil på dem. Osökt börjar jag tänka på statsministern och hennes problem med festande, hur bilden av rollen har förändrats. Nog är det ganska klart att någon sådan kunglighet som drottning Elizabeth II, sådana kommer inte mer.

ANDRA LÄSER