Med framtiden runt hörnet

På den stora avslutningsdagen i morgon är det många tankar som blandas med glädjen. Får jag den studieplats jag vill ha? Tänk om jag väljer fel och måste byta? Har jag någon bra plan B? Vi har frågat några av dem som nu blir utexaminerade hur de ser på framtiden.

<b>Emma Rönnqvist, 19, student, Jakobstads gymnasium.</b> 1. Jag söker in till psykologi vid Åbo Akademi och till psykologi vid Karolinska institutet och vid Stockholms universitet. 2. Om jag inte kommer in tänkte jag läsa genusvetenskap vid Åbo Akademi. 3. I sommar ska jag jobba i butik och vara med kompisar, sola och simma. 4. Min dröm är att bli psykolog och kanske att få forska inom ämnet.
Vi frågar:
1. Vart söker du?
2. Om du inte kommer in, har du en plan B?
3. Vad gör du i sommar?
4. Hur ser din framtidsdröm ut?
<b>Emma Rönnqvist, 19, student, Jakobstads gymnasium.</b> 1. Jag söker in till psykologi vid Åbo Akademi och till psykologi vid Karolinska institutet och vid Stockholms universitet. 2. Om jag inte kommer in tänkte jag läsa genusvetenskap vid Åbo Akademi. 3. I sommar ska jag jobba i butik och vara med kompisar, sola och simma. 4. Min dröm är att bli psykolog och kanske att få forska inom ämnet.
<b>Naeim Hosseini, 25, fordonsmekaniker, Optima.</b> 1. Söker du redan jobb eller har du ett jobb i sikte? Jag siktar på ett jobb som bilmekaniker. 2. Jag söker jobb. 3. Jag arbetar hela sommaren på Autostore. 4. Jag vill starta en egen verkstad
<b>Oscar Jankes, Åbo, 19 år, Åbo yrkesinstitut</b> 1. Jag blir merkonom med inriktningen ekonomiförvaltning. Jag har sökt till Åbo Akademis ekonomiutbildning och tradenomlinjen på yrkeshögskolan Novia i Åbo. 2. Inför sommaren känner jag lite osäkerhet för om jag kommer in på någon högskola. Jag känner inget tvång att stanna i Åbo, men Åbo Akademi är den enda skolan som räknar våra betyg till godo i samband med intagningen. 3. Sommarjobb måste jag också försöka hitta. Jag har bland annat sökt till olika butiker och vaktjobb. 4. Jag vet inte riktigt ännu vad jag vill bli. Som ekonom kan jag få en bra allmänbildning.
<b>Jonathan Terlinden, Karis-Billnäs gymnasium</b> 1. – Jag kommer snart att börja min civiltjänstgöring vid Deutsche Schule i Helsingfors. Tjänstgöringen varar i ungefär ett år och det är bra att få det undan. Efter det tänker jag studera, eventuellt vid Hanken, dit jag sökt i vår. 2. Ett alternativ kunde vara studier inom foto. 3. I sommar hinner jag sommarjobba i två veckor. Jag kör likbil för den lokala begravningsbyrån för andra året. Det är inte ett så hemskt jobb som många tror. 4. I framtiden vill jag se världen, kanske åka i väg som utbytesstuderande.
Teodora von Frenckell, Gymnasiet Grankulla samskola 1. Jag har inte sökt vidare eftersom jag rycker in i armén nu på sommaren. Det är något som jag alltid lite har tänkt på att göra och dessutom kändes det jätte svårt för mig att veta vad jag vill studera så det var lätt att ta ett mellanår i militären så att säga. I armén siktar jag på reservofficerskolan men annars är jag mest bara ute efter erfarenheten. 3. I sommar ska jag koppla av och resa till Spanien för att träffa min mormor som bor där. 4. Jag är väldigt intresserad av kriminologi, så jag skulle vilja bli kriminalpsykolog. Det är ett av mina mål på längre sikt.
<b>Matilda Tallberg, Axxells kocklinje, Kyrkslätt </b> 1. I höst har jag tänkt fortsätta studera. Jag har sökt till konditorlinjen vid Optima i Jakobstad. 2. Konditor är det jag vill bli, men jag har ju kockutbildningen också. 3. Jag kommer att sommarjobba på lägerområdet Räfsö. Jag har själv varit där på konfirmationsläger men inte jobbat där tidigare. Det var det enda jobbet jag hann söka innan jag fick besked om att jag fått det. 4. I framtiden flyttar jag kanske till Sverige. Konditorer är mer efterfrågade där.
Robin Mildh, Prakticum, medieassistent 1. För hösten har jag inte fått jobb ännu men jag har ett sommarjobb inom branschen. Jag ska jobba på en firma som hyr ut utrustning till olika produktioner, bland annat ljussättning och kameror. 2. Jag tänker definitivt studera vidare, jag har sökt in till Arcada på manus- och regilinjen. 4. Jag trodde för ett år sedan att jag ville bli en fotograf. Nu vill jag bli en regissör, jag vill kunna göra berättelser. Det kan ju vara att det ännu växlar om men det har alltid hållits inom media.
Nea Helkamaa, Tölö gymnasium 1. Jag har nu sökt till juridiska i Helsingfors. Som andra val har jag miljövetenskapliga fakulteten i Vik. 2. Om jag inte kommer in har jag en plan B: Jag fick nyss veta om Västra Nylands folkhögskola i Karis som har en ett års utbildning inom just juridiken så jag tänker studera där och sedan söka in på nytt. 3. Jag ska mestadels jobba och resa lite. 4. Jobbmässigt är min dröm att bli jurist och att då specialisera mig inom miljöfrågor och även människorätts- och djurrättsfrågor.
Matias Hertzberg, Prakticum, kock 1. Visst har jag arbete men nog är det vidare studier som lockar mest. Jag har sökt in till Arcada på socionomlinjen, men drömmen är att studera på Soc & kom. 3. Jag ska jobba ungefär en månad och sen ska jag ut och resa lite. Efter det blir det militärtjänstgöring i Dragsvik. 4. Min framtidsdröm är att jobba inom Svenskfinland för samarbete mellan olika skolor. Jag vill jobba för att det inte blir en så stor avgrund mellan gymnasier och yrkesskolor och -högskolor. Vi har en fin samhörighet i Svenskfinland men jag vill att vi ska ha ett ännu mera enat samhälle.
Markus Tötterman, Prakticum, fordonsmekaniker 1. Jag fick jobb redan för ett år sedan på en transportfirma. Dit ska jag nu fara och skruva på tunga fordon. 3. Jag börjar jobba nu direkt på måndag efter skolavslutningen så där far nu den sommaren. Första året blir det ju inte riktigt någon semester alls. 4. Jag har nu funderat på att någon i framtiden kanske starta en egen firma men det får man nu se sedan om man har pengar och lust. Och om man trivs bra på någon arbetsplats så blir man ju där förstås.
<b>Emma Lindroos, Karis Billnäs gymnasium </b> 1. Jag har sökt till hälsovårdarlinjen vid Arcada, så förhoppningsvis flyttar jag till Helsingfors i höst och studerar där i fyra år. 2. Plan B är att hålla ett mellanår och fortsätta jobba. Studier i något annat än hälsovård intresserar inte. 3. Sommarjobbet blir på den lokala K-affären där jag gjort arbetspass sedan skrivningarna. 4. I framtiden drömmer jag om det vanliga: familj, barn. Svenssonlivet, inget desto märkvärdigare.
<b>Jessica Tuominen, Borgå</b> 1. Jag blir student från Borgå Gymnasium 2. Jag har sökt in till Hanken och till företagsekonomi och international business på Arcada. Om jag inte kommer in så är det inte så farligt, jag tar gärna ett mellanår då jag kan tjäna pengar och resa. 3. För tillfället jobbar jag på Aktia med försäljningsstöd. Där ska jag fortsätta jobba hela sommaren. 4. Jag skulle vilja jobba med sociala medier, så kanske jag söker till en utbildning i Sverige. Mode är också något som intresserar mig, mitt drömyrke skulle nog vara inköpare för något känt märke. Ett eget företag skulle också vara ett alternativ.
Jessica Ollus, Gymnasiet Grankulla samskola 1. Jag har skickat pappren till Handelshögskolan i Stockholm. Jag tog risken att bara söka till en utbildning så vi får se hur det går. Om jag inte kommer in får jag hitta på en ny plan, men jag satsar nu allt på det här. 3. I sommar ska jag interraila i tre veckor i Europa. Det ska bli roligt. Och lite ska man väl hinna semestra och vila upp sig i Finland också. 4. Jag har kanske inte direkt en framtidsdröm ännu. Just nu vill jag kanske mera hitta det jag vill jobba med. Nu när man väljer studieplats känns det lite som att man chansar och testar sig fram. Att trivas med det man gör är väl en dröm.
Hampus Djupenström, Tölö gymnasium (började i Norsen) 1. Jag söker till Hanken, det är nummer ett för mig just nu. Jag har också sökt till både juridiska och molekylär biologi men egentligen är det Hanken som gäller. 2. Eventuellt skulle ju militären vara lite roligt att hålla på med om man har ett år över. Jag är svensk medborgare så jag behöver inte gå till militären, men jag kanske gör det ändå. 4. Jag har ganska länge drömt om att jobba med start-ups och "sustainable solutions", alltså jobba för en mera hållbar framtid. Jag har studerat det i ett år i Stockholm och det gav mig så jätte mycket insikt i hur mycket kul grejer man kan göra.
<b>John Björklöf, Axxells maskin- och metallinje, Karis</b> 1. Till hösten har jag sökt studieplats vid yrkeshögskolan Arcada och utbildningen i process- och materialteknik. 2. Kommer jag inte in blir det väl att försöka fortsätta jobba, men det jag vill är att utbilda mig till ingenjör. 3. Jag har fått sommarjobb vid ett företag i Lojo som tillverkar munstycken till pappersindustrin. Det är första gången jag kommer att jobba där. 4. Jag gillar att vara med och utveckla. Därför verkar ingenjörsyrket intressant.
Aurora Suominen, Gymnasiet Lärkan 1. Jag har sökt in till en naturvetenskaplig basårslinje i Göteborg 2. Jag sökte också till andra utbildningar i Sverige men om jag inte kommer in någonstans där så blir det öppna universitetet i Finland 3. På sommaren jobbar jag på Borgbacken och förhoppningsvis hinner jag resa lite också. 4. Min framtidsdröm är att bli läkare eller veterinär
Anni Lindholm, Prakticum, medieassistent 1. Jag har sökt in till Arcada och försöker jag komma in på producentlinjen. 2. Jag har faktiskt inte gjort någon plan B. Jag är ganska säker att jag kommer in till Arcada, men ifall jag inte gör det söker jag in på nytt nästa vår och antagligen jobbar jag här emellan med någonting. 3. Tillsvidare har jag inte hittat något sommarjobb, så jag tror att jag kommer att det ganska lugnt och försöker hitta på några egna små fotoprojekt. 4. Min framtidsdröm är jag skulle ha en egen firma med kanske fem personer och vi skulle jobba inom video branschen.
<b>Alexis Vartiainen, Åbo, 18 år, Katedralskolan i Åbo</b> 1. På hösten hoppas jag att det blir studier vid rättsnotarieutbildningen vid Åbo Akademi. Inträdesproven gick bra men man vet ju aldrig med juridik. Jag är ändå nöjd med min prestation. 2. Om jag inte får en studieplats söker jag in på nytt om ett år. 3. Efter att jag fått studentmössan blir det sommarjobb i Muminvärldens kundbetjäning, och förhoppningsvis lite semester också. 4. Jag har tänkt ställa upp i nästa kommunalval som Samlingspartiets kandidat. Det skulle vara intressant med något slags samhälleligt jobb inom tio år, och med tanke på det skulle det passa bra att bli rättsnotarie.
<b>Oskar Liljeström, Sibbo</b> 1. Jag har gått i Sibbo Gymnasium och blir student nu på lördag. Jag har sökt in till Aalto-universitet till automations- och informationsteknologi och för några dagar sedan fick jag besked att jag har kommit in med hjälp av betyget. Inför sommaren har jag med andra ord ingen stress med inträdesprov och väntan på besked. 2. Om jag inte hade kommit in till Aalto skulle Hanken ha varit ett alternativ. 3. Jag har inga färdiga planer för sommaren, jag har inget sommarjobb men kommer nog säkert att göra något litet arbete här och där. 4. Min framtidsdröm är helt enkelt att få arbeta med något som jag trivs med.
<b>Sharie Sveholm, Lovisa</b> 1. Jag har blivit färdig merkonom från Point College och på hösten hoppas jag att jag studerar ekonomi vid Åbo Akademi eller vid Novia eller Arcada på tradenomlinjen. 2. Om jag inte kommer in fortsätter jag jobba på ABC Kungsvägen, jag har redan jobbat där i två år som trafikbutiksanställd. 3. Jag kommer att jobba nästan hela sommaren, men jag har semester två veckor i juli. Då kommer jag att åka till Åland på Rockoff. 4. Jag har inte någon direkt framtidsdröm, jag tar en dag åt gången. Man vet ju inte hur livet ser ut längre fram, jag vet inte ens var jag befinner mig i höst.

ANDRA LÄSER