Demokratin i Europa ifrågasätts nu kraftigt

Rättegången och domen mot demokratin har gjort det ännu svårare att nå en lösning inom det spanska kungariket.

16.10.2019 05:55
Totalt nästan 100 år inlåsta i ett fängelse. Det är den slutliga domen från den spanska högsta domstolen i rättegången mot före detta medlemmar i den katalanska regeringen, parlamentets talare och två gräsrotsledare. 100 år för att ha hållit en folkomröstning – vilket faktiskt inte är olagligt i Spanien enligt den spanska grundlagen och vilket uttryckligen togs bort som brott i den spanska brottsbalken 2007.
100 år för att ha utövat sin rätt på ett medborgerligt, lugnt och demokratiskt sätt. 100 år för att ha låtit folk rösta, för att ha fört en debatt i parlamentet och för att ha kämpat för idéer. Dessa människor, mina kollegor och vänner, har dömts för sina politiska åsikter på 2000-talet – mitt i hjärtat av EU, en union som baseras på grundläggande rättigheter och friheter. Det gör naturligtvis att demokratin i Europa nu ifrågasätts kraftigt.
Resultatet av rättegången, där nio oskyldiga människor döms, är ett historiskt misstag av Spanien. Ett misstag som inte bidrar till att förbättra något, utan som endast förvärrar situationen. Den katalanska regeringen och det katalanska samhället har alltid sökt en demokratisk lösning på denna politiska fråga mellan Katalonien och Spanien. Den spanska regeringens försök att lösa krisen genom domstolar och fängelseceller kommer aldrig att leda någonvart. Att skicka politiska motståndare i fängelse i totalt 100 år är inte någon lösning.
Dialog är det enda sättet vi kan lösa detta på. Det är vad vi har arbetat för hela tiden och det är vad parlament och internationella intressenter runt omkring i Europa har bett om de senaste åren. Till skillnad mot den katalanska regeringen har den spanske premiärministern Pedro Sánchez aldrig försökt lösa detta dödläge genom dialog, vilket blivit ännu tydligare genom straffen som både den spanska allmänna åklagaren och statsåklagaren, två parter som är knutna till den spanska regeringen, yrkade på redan i början av rättegången i februari. En del trodde att det faktum att Sánchez är premiärminister skulle stävja konflikten, men vi har dessvärre insett att Sánchez saknar både viljan och förmågan att gå vidare.
Rättegången och domen mot demokratin har gjort det ännu svårare att nå en lösning inom det spanska kungariket. Judikaliseringen av frågan flyttar oundvikligen över konflikten till Europa, dess institutioner och dess internationella domstolar. Därför måste det internationella samfundet ta en aktiv roll för att bidra till att lösa denna konflikt mellan Katalonien och Spanien. Efterdyningarna av rättegången bevisar att det inte längre är någon intern spansk angelägenhet, utan en europeisk och global kris. Antingen ingriper världen eller så växer sig konflikten större och skapar mer problem för dem som klart och tydligt vill undvika den.
Den katalanska regeringen tror att det finns en lösning – inte genom rå styrka eller domstolar, utan genom samtal och omröstningar. Det går, och vi kommer aldrig att sluta arbeta för det, för det är den enda vägen ut. Vi vädjar till det internationella samfundet att höja sina röster och för en gångs skull kräva demokratiska förhandlingar. Grundläggande rättigheter står på spel i Europa, och europeiska demokrater kan inte längre tiga. Med dessa ord går det inte längre att tysta folk.
Dessa nio oskyldiga människor hör inte hemma i fängelse. Att kriminalisera rösträtten leder aldrig till en lösning – snarare tvärtom. Invånarna i Katalonien bör själva kunna besluta om sin framtid genom omröstning, utan att vara rädda att kuvas. Demokratin måste segra. Framtida generationers välmående hänger på detta, och inte bara i Katalonien eller Spanien.
Europa, nu är det upp till er.

Alfred Bosch,

Kataloniens utrikesminister

Fotnot Katalonien har inte officiellt en utrikesminister eftersom Katalonien inte är en erkänd stat utan en autonom region i Spanien. I Finland tituleras Alfred Bosch utrikesråd.

ANDRA LÄSER