Anna-Lena Laurén: Zelenskyjs sparkade rådgivare försvinner inte ur offentligheten

I början av kriget var han ukrainarnas ”lugnande medel”. Nu har Oleksij Arestovytj fått sparken som rådgivare till Ukrainas president. Allt tyder dock på att han inte kommer att försvinna från offentligheten.

Oleksij Arestovytj skrev själv på sin avskedsansökan som rådgivare till president Zelenskyj tidigare i veckan.
Anna-Lena Laurénanna-lena.lauren@hbl.fi
23.01.2023 21:36
Oleksij Arestovytj, 47, är svår att placera i ett fack. Född i Georgien, son till en belarusisk far och en rysk mor. Före detta skådespelare, bloggare, högerextremist och konsult. En karismatisk, vacker man med en kittlande, lite maliciös utstrålning som osökt inger en känsla av Woland i Mästaren och Margarita.
I sin standardlook – rödögd med tre dagars skäggstubb – blev Oleksij Arestovytj en mycket inflytelserik person från krigets första dag. Som rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fick han från första början en fri roll, utan några protokoll som höll honom tillbaka.
På sin Telegramkanal och på Youtube lyckades han inte bara övertyga miljoner ukrainare om att det fanns en chans att slå Ryssland. Han blev dessutom en kändis inom den ryska offentligheten. Tidigt under kriget blev Arestovytj ett samtalsämne kring ryska middagsbord, något jag själv har upplevt i Sankt Petersburg där folk älskade att hata honom. Men även om de kallade honom en svindlare så kunde de inte sluta följa honom. Han har ett snabbtänkt och ofta överraskande sätt att uttrycka sig som väckte förtjusning i både Ukraina och Ryssland.

ANDRA LÄSER