Anna-Lena Laurén: Zelenskyjs sparkade rådgivare försvinner inte ur offentligheten

I början av kriget var han ukrainarnas ”lugnande medel”. Nu har Oleksij Arestovytj fått sparken som rådgivare till Ukrainas president. Allt tyder dock på att han inte kommer att försvinna från offentligheten.

Oleksij Arestovytj skrev själv på sin avskedsansökan som rådgivare till president Zelenskyj tidigare i veckan.
Anna-Lena Laurénanna-lena.lauren@hbl.fi
23.01.2023 21:36
Oleksij Arestovytj, 47, är svår att placera i ett fack. Född i Georgien, son till en belarusisk far och en rysk mor. Före detta skådespelare, bloggare, högerextremist och konsult. En karismatisk, vacker man med en kittlande, lite maliciös utstrålning som osökt inger en känsla av Woland i Mästaren och Margarita.
I sin standardlook – rödögd med tre dagars skäggstubb – blev Oleksij Arestovytj en mycket inflytelserik person från krigets första dag. Som rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fick han från första början en fri roll, utan några protokoll som höll honom tillbaka.
På sin Telegramkanal och på Youtube lyckades han inte bara övertyga miljoner ukrainare om att det fanns en chans att slå Ryssland. Han blev dessutom en kändis inom den ryska offentligheten. Tidigt under kriget blev Arestovytj ett samtalsämne kring ryska middagsbord, något jag själv har upplevt i Sankt Petersburg där folk älskade att hata honom. Men även om de kallade honom en svindlare så kunde de inte sluta följa honom. Han har ett snabbtänkt och ofta överraskande sätt att uttrycka sig som väckte förtjusning i både Ukraina och Ryssland.

Förutsåg anfallet

Nyligen avgick Oleksij Arestovytj frivilligt efter att han hade sagt offentligt att det bombade bostadshuset i Dnipro (där minst 45 civila miste livet) förstördes i ukrainska luftförsvarets motattack. Uttalandet ledde till en kritikstorm. Arestovytj skrev frivilligt under sin avskedsansökan den 17 januari.
I sin ungdom var Arestovytj en högerradikal, som rentav reste till Moskva för att uppträda sida vid sida med den storryska nationalisten Aleksandr Dugin. Sedan Ryssland annekterade Krimhalvön 2014 har han dock till hundra procent solidariserat sig med den ukrainska saken. Han är mest känd för att han år 2019 förutsåg dels att Ryssland skulle anfalla Ukraina år 2022, dels hade rätt i många konkreta detaljer om hur invasionen skulle genomföras.
– Det blir ett stort krig med Ryssland, som slutar med att vi vinner och går med i Nato. De anfaller oss från luften, belägrar Kiev, skickar in trupper från Krimhalvön, tar vattenreservoaren i Kachovka för att säkra vattenförsörjningen till Krim. De anfaller oss från Belarus. De grundar nya så kallade folkrepubliker, försöker slå ut vår infrastruktur. Med 99 procents sannolikhet kommer det att ske år 2022 eller 2023, sade Arestovytj i en tv-intervju år 2019.

Lugn bland skrikiga propagandister

Arestovytj kan ukrainska, men använder nästan alltid sitt modersmål ryska offentligt. För att vara en statligt anställd person i Ukraina är hans syn på Ryssland oortodox – han anser att Ukraina ska bygga allianser med den ryska oppositionen och inte betrakta hela landet som en monolitisk fiende.
Som propagandist är han betydligt skickligare än sina ryska kolleger, vars strategi främst går ut på att skrikande i falsett utslunga svavelosande hotelser. Arestovytj är i stället lugn på gränsen till sömnig.
– Arestovytj har lyckats fylla en nisch på ryskspråkiga internet som de ryska propagandisterna lämnat öppen, säger den ukrainska bloggaren Roman Tsymbaljuk till Le Monde.
Nu har Arestovytj alltså förlorat sin plattform som presidentens rådgivare. Sin position som en av den ryskspråkiga världens kändaste ukrainare har han däremot kvar. I november sade han att han är redo att ställa upp i nästa presidentval i Ukraina, förutsatt att Zelenskyj inte ställer upp.
Nästa presidentval i Ukraina hålls enligt planen i mars 2024.

Oleksij Arestovytj

Född: 3 augusti 1975 i Dedoplistsqaro, Georgien.
Bakgrund: Arestovytj far var belarusisk polack, mor ryska från Voronezj-området. Han tillbringade en stor del av sin barndom i Belarus.
Arestovytj började studera biologi vid Taras Sjevtjenko-universitetet i Kiev i början av 1990-talet och fick sedan jobb som skådespelare. Han har dessutom examen som militär tolk från Odessa Militärakademi och har jobbat inom ukrainska arméns underrättelsetjänst. Arestovytj har den militära graden överstelöjtnant.
År 2020 började Arestovytj jobba för ukrainska presidentens stab som rådgivare för strategisk kommunikation inom säkerhets- och försvarsfrågor. Från den ryska invasionen den 24 februari 2022 har Arestovytj arbetat som ukrainska presidentens rådgivare. Han lämnade in sin avskedsansökan den 17 januari 2023.

ANDRA LÄSER