200 000 kan dö av svält i Somalia

Hundratusentals somalier har tvingats lämna sina hem på grund av den svåra torkan. På bilden syns kvinnor i ett läger för internflyktingar som fyller på sina vattendunkar tidigare i juni.
Världen "går i sömnen" mot en ny svältkatastrof som "vi lovade aldrig skulle hända igen" i Somalia, varnar Rädda Barnen.
Hjälporganisationer i landet larmar om en akut brist på ekonomiskt stöd för att hjälpa de 7,1 miljoner somalier som kämpar mot hungern – över hälften av landets befolkning. Över 200 000 somalier lever på gränsen till svält, enligt de senaste siffrorna från FN.
Organisationerna har bett om 1,46 miljarder dollar i stöd, men donationerna hittills täcker endast en tredjedel av den summan.
"Svälten hotar i Somalia och kliniker för att hjälpa undernärda barn går på knäna. Barn dör och vi är indragna i en kamp mot klockan för att stoppa det", säger Rädda Barnens Somaliachef Mohamud Mohamed Hassan i ett uttalande.
Östra Afrika har drabbats av den värsta torkan på 40 år. Vissa hjälporganisationer varnar för att hungersnöden kan bli värre än den 2010 då 260 000 människor – hälften av dem små barn – dog.
ANDRA LÄSER