Storm på Finska viken – tar sig inte till fastlandet

En storm härjar på Finska viken på lördagen. De som rör sig på fastlandet lär däremot inte se något av den, säger meteorologen.

Fastlandet kommer inte se mycket av stormen som härjar på Finska viken på lördagen. Bilden är tagen tidigare i veckan.
Sofie Fogde/SPT
11.07.2020 15:24 UPPDATERAD 11.07.2020 18:01
Meteorologiska institutet har på lördagen utlyst varning för kraftig vind och hård sjögång på Finska viken.
– Varningen gäller främst östra delen av Finska viken och stormen kommer inte att märkas av på land, säger Nina Karusto, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet.
Stormen rör sig tillsammans med ett lågtryck från väst till öst. Karusto menar att stormen kommer kännas av främst vid Estlands kustområden.
En vind har stormstyrka när medelhastigheten är 21 meter i sekunden.
– I de allra sydligaste delarna av landet kan vindstyrkan uppgå till cirka 15 meter i sekunden, men inte mer än så, säger Karusto.

Regnet öser ner

Karusto förklarar att man brukar räkna med att det regnar cirka 70 millimeter under hela juli. De sydvästra och sydliga delarna av landet kan vänta sig ungefär 20-40 millimeter under lördagen.
– Det innebär att hälften av månadens nederbörd kommer under ett dygn. Enskilda områden kan få se upp till 50 millimeter regn under lördagen, fortsätter Karusto.
I Österbotten ser man däremot inget av lördagens hårda vindar. Enligt Karusto har österbottningarna mer tur under lördagen med klart uppehållsväder.
– Men Österbotten får i stället regnigare väder på söndag. Det kan också förekomma lokala åskskurar.
I de södra delarna av landet avtar de starkare vindarna under natten till söndag, men regnfallet fortsätter i form av lokala skurar.
Karusto säger att lite varmare temperaturer väntas till slutet av nästa vecka.
– Då kan vi få se en temperatur över 20 grader.

ANDRA LÄSER