Ljuger siffrorna, varför hänger den finländska konsumenten läpp?

"En äkta pessimist blir ännu tråkigare när han alltid får rätt", skrev den danske författaren Jacob Paludan.

De finländska konsumenternas förtroende har försämrats betydligt på ett år – men det beror delvis på förändringar i mätmetoden.
28.08.2019 14:50 UPPDATERAD 28.08.2019 15:03
Enligt Statistikcentralens färska förtroendeindikator råder fortsatt nedstämdhet bland de finländska konsumenterna. Förväntningarna på Finlands ekonomi beskrivs som "mycket pessimistiska", samtidigt som synen på konsumenternas nuvarande och kommande ekonomiska situation förblir "svag". I synnerhet förväntningarna på Finlands ekonomi rasade jämfört med året innan i den senaste mätningen.
I augusti var konsumenternas förtroendeindikator -4,5. Talet har sjunkit sedan i fjol somras, ännu för exakt ett år sedan var siffran 2,3. Har vi plötsligt börjat hänga läpp? Tro det eller ej, men finländska konsumenter var länge bland EU:s största optimister, vi rentav toppade mätningen i januari och klådde Sverige med hästlängder. Men sen var munterheten som bortblåst. Förklaringen är enkel: mätningar ger svar enbart på de frågor man ställer.
För att förutspå den privata konsumtionen bland hushållen under kommande månader mäter statistikmyndigheter rutinmässigt konsumenternas förtroende genom ett frågebatteri som tar hushållen på pulsen beträffande privat- och samhällsekonomi.

ANDRA LÄSER