Efter pandemi och renovering: Julmarknaden är tillbaka på Senatstorget

I fjol ordnades den traditionella Tomasmarknaden på Salutorget, till flera torgförsäljares förtret. I år är julmarknaden tillbaka på Senatstorget.

Så här såg det ut på Tomasmarknaden för snart tio år sedan. Efter några års paus är julmarknaden tillbaka invid domkyrkan.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
15.11.2022 12:08 UPPDATERAD 15.11.2022 12:10
Först ställde pandemin till det, sedan renoverades Senatstorget så att Tomasmarknaden hölls på Salutorget. Men i december är marknaden igen tillbaka invid domkyrkan, meddelar Helsingfors evenemangsstiftelse.
Nästan 90 hantverkare och småproducenter deltar. I över 20 torgstånd säljs delikatesser, eller hålls kaféer eller restauranger.
Evenemangsstiftelsen skriver i ett pressmeddelande att marknaden återvänder till Senatstorget efter önskemål från försäljare och allmänhet. Förra årets upplaga på Salutorget väckte en del förtret bland torgförsäljarna där som fick ge plats åt marknaden, vilket HBL skrev om. 
Tomasmarknaden har ordnats sedan mitten av 1990-talet. Förutom potentiella julklappar och godsaker som finns till salu, finns det också en karusell som det är gratis att åka med.
Marknadsarrangören betonar hållbarhet. Enligt evenemangsstiftelsen använder restaurangerna enbart biologiskt nedbrytbara kärl, och försäljningsstånden värms upp med förnybar energi.
Har du gamla minnen från Tomasmarknaden. Berätta gärna!

ANDRA LÄSER