Gorillaskulpturen i Vik totalförstördes

Villu Jaanisons gorillaskulptur Allt är möjligt brändes upp tidigt på onsdagsmorgonen. Polisen ber allmänheten om hjälp för att komma gärningsmannen på spåren.

10.01.2018 20:18 UPPDATERAD 10.01.2018 20:21
Den välkända skulpturen vid Helsingfors universitets campusbibliotek i Vik tändes på tidigt i morse. Helsingforspolisen meddelar att förutom skulpturen, som bestod av bilringar, förstördes även tiotals fönster på biblioteket.
– Vi har nu fått tag på materialet från övervakningskamerorna, som visar hur en tills vidare okänd man promenerar först förbi gorillan och återvänder sedan till den efter vilket konstverket fattar eld. Vi publicerar klippet för att få reda på mannens identitet, säger kriminalkommissarie Anne Hietala på Helsingforspolisen i ett pressmeddelande.
Videoklippet kan ses på Helsingforspolisens Facebooksida.
– Fallet utreds som skadegörelse. Det är ännu oklart hur omfattande skador det handlar om. Statens konstverkskommission äger gorillaskulpturen, säger Hietala.
Polisen tar emot tips per telefon på tjänstetid i numret 0295 475 433 och per e-post dygnet runt på vakivaltarikosyksikko.helsinki@poliisi.fi.

ANDRA LÄSER