UM: Lämna Etiopien omedelbart

Situationen är farlig, skriver Utrikesministeriet i sitt resemeddelande.

Tigreanska styrkor i Mekele i augusti. Arkivbild.
Det är svårt att förutspå hur situationen i Etiopien kommer att utvecklas, och säkerhetsläget kan försämras snabbt, meddelar Utrikesministeriet som på fredagskvällen råder finländare att lämna landet omedelbart.
Samma status har UM gett bara för sex andra länder, bland annat Syrien och Afghanistan.
Nyhetsbyrån TT rapporterade under fredagen hur nio etiopiska grupper har enats i en allians mot premiärminister Abiy Ahmeds regering.
Överenskommelsen innebär ett ökat hot mot centralregeringen i Addis Abeba, men också en fara för ett utvidgat inbördeskrig.
Det finländska beskedet följer på liknande beslut från bland annat Sverige, Norge och USA.
Människorättsorganisationen Amnesty varnar för en farlig utveckling med hatfyllda budskap på sociala medier, bland annat "uppmaningar till våld och etniska hatuttryck riktade mot invånare i Tigray – budskap som inte stoppats".
Facebooks moderbolag Meta har meddelat att man bland annat stoppat meddelanden från premiärminister Abiy Ahmed med en uppmaning om att "begrava" rebeller.
Uppgifter förekommer också om att etiopisk säkerhetspolis frihetsberövar personer som man misstänker har kopplingar till TPLF.

Militär offensiv

Premiärministern beordrade en offensiv i provinsen Tigray för ett år sedan för att störta den regionala ledningen TPLF. Men rebellerna genomförde en motoffensiv i juni i år, och återtog stora delar av provinsen.
Konflikten har även spridits till grannregionerna Afar och Amhara.
Konfliktens humanitära kostnader är svåra att överskåda, då få oberoende observatörer har möjlighet att bevaka utvecklingen. Hungersnöd och svält drabbar stora delar av befolkningen, det är svårt att uppskatta antalet döda och skadade i konflikten liksom hur många människor som tvingats fly.

ANDRA LÄSER