Ryssland och Belarus portas från paralympics – "Det enda rätta beslutet"

Idrottare från Ryssland och Belarus kommer inte att få delta i paralympiska spelen som inleds på lördag.

Idrottare från Ryssland anlände till Peking för ett par dagar sedan. Nu tvingas de resa hem.
Internationella paralympiska kommittén IPK har beslutat att idrottare från Ryssland och Belarus inte kommer att få delta i paralympiska spelen i Peking.
Så sent som på onsdag hade IPK meddelat att de ryska och belarusiska idrottarna får delta i spelen. Beslutet möttes av massiv kritik, bland annat av den finländska paralympiska kommittén. Den finländska kommittén hade tidigare krävt att de ryska och belarusiska idrottarna inte ska få delta i tävlingarna i Peking på grund av de ryska krigshandlingarna i Ukraina. Den finländska paralympiska kommittén skrev ett utlåtande till IPK efter beslutet att tillåta de ryska och belarusiska idrottarna tävla i Peking under neutral flagg.
"Den finländska paralympiska kommittén uppmanar internationella paralympiska kommittén att stänga av den ryska och den belarusiska paralympiska kommittén från spelen i Peking. Vår ståndpunkt är klar: Inga ryska eller belarusiska idrottare ska få delta i paralympiska spelen. Inte i någon form eller på något sätt", skrev den finländska kommittén.
På onsdagen meddelade IPK att de ryska och belarusiska idrottarna inte kommer att få delta i tävlingarna i Peking.
"Under de senaste tolv timmarna har flera nationella paralympiska kommittéer varit i kontakt med oss och de har varit väldigt öppna och ärliga. De har sagt att om vi inte omprövar vårt beslut kommer det sannolikt att ha allvarliga följder för paralympiska spelen i Peking", säger IPK:s ordförande Andrew Parsons i ett pressmeddelande.
"Flera nationella paralympiska kommittéer har hotat med att inte delta".
Parsons beklagar att beslutet att utesluta Ryssland och Belarus drabbar oskyldiga idrottare.
"Till de idrottare som kommer från de berörda nationerna vill jag säga att vi är uppriktigt ledsna över att ni måste lida för era regeringars beslut".
Den finländska paralympiska kommitténs ordförande Sari Rautio tog emot IPK:s beslut med lättnad.
"Det här är det enda rätta beslutet! Jag vill tacka alla medlemsländer som jobbat tillsammans i det här ärendet. Ett speciellt tack går till de nordiska länderna, de baltiska länderna och Polen för ett fint samarbete", säger hon i ett pressmeddelande.
"Nu kan vi fokusera på tävlingarna".
ANDRA LÄSER