Riko Eklundh och tenoren Carl Unander-Scharin fyller skärgårdens kyrkor med sommarsång

Den här veckan ljuder sommarsångerna i Skärgårdshavet igen. Skådespelaren Riko Eklundh, som tillbringar sommaren på Sandholm, har bjudit in vännen och tenoren Carl Unander-Scharin samt ett par av sina bröder. Tillsammans uppträder de i kyrkorna på Aspö, Nötö och Möja.

Tenoren och tonsättaren Carl Unander Scharin är gästartist under turnén Sommarsång i skärgården. I kväll uppträder han tillsammans med Riko Eklundh i Nötö kapell, tidpunkten är den traditionella: den sjunde i sjunde klockan sju.
Skådespelaren Riko Eklundh älskar skärgården och den kärleken delar han med sin rikssvenska vän, tenoren och tonsättaren Carl Unander-Scharin. Förutom salta hav och kala klippor har de ytterligare ett gemensamt intresse, nämligen musiken. Under konsertserien Sommarsång i skärgården kombinerar de alla dessa ingredienser.
— Den första konserten höll vi i Aspö kapell i går kväll och det var riktgt lyckat. Det blåser ganska friskt här i skärgården just nu, så vi var lite oroliga för om några båtburna besökare skulle våga ta iland på Aspö, men kapellet var nästan fullt, runt femtio personer. Det är så roligt att få uppträda inför publik igen efter två mellanår på grund av coronan, säger Riko Eklundh.
Det är han som är arrangören bakom konserterna, som hålls inte bara i Åbolands skärgård utan också på Möja i Stockholms skärgård, där Riko och Carl uppträder på lördag kväll.
Riko Eklundh (andra från höger) har bjudit in paret Carl och Åsa Unander-Scharin (med nyckelharpa) och sina bröder Fredi och Tom Eklundh (längst till höger) för att delta i konserten Sommarsång i skärgården. I mitten står Monica Aaltonen som representerar publiken på Aspö.
Möja är Carl och Åsa Unander-Scharins sommarparadis och duon har uppträtt där flera gånger tidigare, bland annat somrarna 2010 och 2015. I år är det dags igen.
— Det är fantastiskt att få besöka den svenska skärgården, för den är så lika vår egen här i Skärgårdshavet. Det är inte bara naturen och kulturen som är likadana, utan även byggstilen har många gemensamma drag. Det finns exempelvis en blå nyans som är mycket populär i hela skärgården, när jag första gången besökte hembygdsmuseet på Möja hittade jag en stol som var nästan identisk med en blå stol som jag har i min sommarstuga, berättar Riko Eklundh.

Kollekt till Ukraina

Men nu är det Nötö som står i tur, kvällens konsert hålls i Nötö kyrka och på repertoaren står en salig blandning av sommarsånger som passar att sjungas i en kyrka, som klassisk musik av Jean Sibelius och svenske Wilhelm Stenhammar och mera folkliga ballader av Evert Taube.
— Förutom Carl och hans hustru Åsa Unander-Scharin, som ackompanjerar oss på nyckelharpa, har jag även bjudit två av mina bröder, Fredi och Tom Eklundh, så att vi ska kunna sjunga kvartett. Vi inleder hela konserten med sången Jag sitter källa vid min rand, med text av självaste Runeberg.
Riko Eklundh hoppas att kvartetten ska lyckas fylla Nötö kyrka även i kväll, den har plats för nittio personer. Under tidigare somrar har det i bästa fall dykt upp 150 personer, då har en del av åhörarna fått stå ute på kyrkogården och lyssna på musiken genom de öppna fönstren.
— Vi samlar också in en kollekt, som i år går till krigsdrabbade i Ukraina via Finlands Röda Kors, så redan av den anledningen hoppas vi på stor uppslutning i kväll, säger Riko Eklundh strax innan har rusar i väg mot repetitionerna i Nötö kyrka.

ANDRA LÄSER