Toms muskler skapade mode

Touko Laaksonens släktingar fick inte veta att han var homosexuell förrän efter hans död. I dag känner hela världen till vem Tom of Finland är.

Vårdar arvet. Stefan Kalmár har kuraterat den nu aktuella utställningen och Durk Defner är styrelseordförande i stiftelsen Tom of Finland Foundation.
Något karikerat kan man säga att Tom of Finland skapade gymkulturen och vår tids beundran av vältränade kroppar.
– När Toms teckningar av muskulösa män nådde Kalifornien på 1950-talet ville alla bögar se ut om hans modeller. Man grundade gym för homosexuella och så småningom blev också de heterosexuella intresserade, säger Durk Dehner och skrattar stort.
Durk Dehner är styrelseordförande i Tom of Finland Foundation och var Touko Laaksonens partner och vän. Stiftelsen grundades 1984 och är baserad i USA eftersom Laaksonen oroade sig för att hans släktingar skulle förstöra hans konstnärliga kvarlåtenskap efter hans död.
Det skulle dröja till 1990 innan Tom of Finlands teckningar första gången visades offentligt på en utställning i Helsingfors. 2006 visades den första museiutställningen och i dag öppnar en stor retrospektiv utställning i Helsingfors Konsthall.
Välbyggda män med glimten i ögonen, lockiga hårsvall och välutvecklade penisar har blivit Tom of Finlands signum. Men på utställningen finns även personliga föremål – bland dem foton, diplomringen från Sibelius-Akademin och tidiga oljemålningar.
I några vitriner ligger klippböckerna, fyllda av fotografier av glada friska män med vita tänder och kraftiga käkpartier. Klippböckerna kom till medan Touko Laaksonen arbetade på reklambyrån McCann.
– Dagtid var Tom en reklamare i bästa Mad Men-stil och skapade en bildvärld som hyllade familjeidyllen. Men nattetid skapade han en helt annan värld, påpekar Stefan Kalmár som kuraterat den nu aktuella utställningen.
Tom of Finland är i dag ett världsberömt begrepp. Han anses ha inspirerat Robert Mapplethorpe och hans arbeten ingår i bland annat Momas samlingar.

Är Tom of Finland konstnär?

– Det är oklart vilket gör frågan intressant. Touko Laaksonen sprang inte på museer och var inte insatt i samtida konst. Han var väldigt viktig för andra konstnärer men de var inte viktiga för honom.
Touko Laaksonen växte upp i ett Finland där homosexualitet var kriminellt. I en tv-intervju som visas på utställningen konstaterar han att han länge ljög för sig själv om sin sexuella läggning och att han, när han väl slutat ljuga, ville förändra den heterosexuella befolkningens inställning till homosexuella:
"Jag ville att de heterosexuella skulle se positivt på oss bögar."

Tom of Finland

Touko Laaksonen, alias Tom of Finland, föddes den 8 maj 1920 i S:t Karins och dog den 7 november 1991 i Helsingfors.
Tom of Finland blev internationellt känd för sina homoerotiska teckningar i slutet av 1970 men först 1990 visades hans arbeten för första gången i Finland.
Filmen om Tom of Finland har premiär i februari 2017. Huvudrollen spelas av Pekka Strang.
Utställningen The Pleasure of Play är producerad av Artists Space och visades i New York sommaren 2015. På Helsingfors Konsthall visas den 7.5-7.8.2016. Utställningen lämpar sig inte för barn.

ANDRA LÄSER