Spänningarna ökar – nu ska Arabförbundet mötas om Iran

Arabförbundet ska enligt diplomatiska dokument hålla ett extrainsatt möte på söndag om en vecka. Anledningen är "kränkningar" som Iran står bakom i regionen.Det är Irans ärkefiende Saudiarabien som krävt att mötet hålls.

Spindel i nätet. Saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman har tagit ett hårt grepp om landet och regionen.
Saudiarabien får stöd av Bahrain och Förenade arabemiraten i sin begäran. Även Djibouti, Arabförbundets nuvarande ordförande, stödjer initiativet enligt dokumenten.
Spänningarna har ökat mellan shiamuslimska Iran och sunnimuslimska Saudiarabien på senare tid. De båda regionala stormakterna strider med varandra via ombud i bland annat Jemen och Syrien.
Den senaste krisen som bär den saudisk-iranska stämpeln är den i Libanon. Premiärminister Saad al-Hariri har inte återvänt till Libanon från en resa till Saudiarabien. Han gjorde ett offentligt uttalande förra helgen där han meddelade sin avgång, attackerade Iran och den shiamuslimska libanesiska rörelsen Hizbollah och luftade sin rädsla för att bli mördad.
Allt fler misstänker att al-Hariri tvingats att göra uttalandet och att han hålls kvar i Saudiarabien mot sin vilja. Libanons president Michel Aoun har vägrat acceptera al-Hariris avgång.
Också blockaden mot Qatar har med striden mellan Iran och Saudiarabien att göra.
ANDRA LÄSER