Noora Räty tvingades välja mellan VM och jobb – tackade nej till VM

Finland tvingas klara sig utan storstjärnan Noora Räty i ishockey-VM i Kanada.

Noora Räty tackade nej till spel i VM.
Filip Saxén
03.08.2021 20:17
Då damlejonens tränare Pasi Mustonen presenterade den slutliga spelartruppen för VM i Calgary senare i augusti var det ett namn som lyste med sin frånvaro.
– Jag valde Noora Räty till laget men hon tackade nej. Det var en överraskning för mig att hon gjorde det men vi har kommit överens om att jag inte kommenterar hennes beslut utan att hon själv får göra det, säger Mustonen.
– Jag vill inte kommentera ärendet mer än så.
Räty är en av världens bästa målvakter och var lagets bästa spelare då damlejonen var sensationellt nära att vinna VM-guld inför hemmapubliken i Esbo 2019.
Hon har valts till VM:s bästa målvakt fem gånger och skrivit finländsk hockeyhistoria då hon som första damspelare spelat i herrarnas Mestis och Finlandsserie. Men i VM 2021 spelar hon alltså inte.
Orsaken är enkel: Hon har helt enkelt inte råd.
I en intervju för Ilta-Sanomat avslöjar Räty att hon var tvungen att tacka nej till spel i VM eftersom hon har ett civilt arbete som hon måste sköta.
– Jag tackade nej till VM på grund av den verklighet damidrottare lever i. Jag kan inte lämna mitt jobb. Jag fick inte semester eftersom jag är för viktig för verksamheten, säger hon till tidningen.
Räty bor i Minnesota i USA där hon driver en målvaktsskola för åttonde året. Augusti är en viktig månad då målvakterna förbereder sig för kommande säsong och Räty har för tillfället 115 målvakter som vill ta del av Rätys kunnande.
– Om jag försvann för sex veckor den här tiden på året är det onödigt att vänta sig att spelarna kommer tillbaka, säger Räty till Ilta-Sanomat.
– Det är synd att en inte kan betala räkningar utan pengar. Att spela i damligan ger mig inte en cent. Då jag funderade på VM var alternativen att säga upp mig från jobbet för att kunna vara frånvarande i sex veckor.
Det är klart att Rätys frånvaro kommer att påverka Finlands chanser i VM. 32-åringen är en av världens bästa målvakter och Anni Keisala, Meeri Räisänen och Jenna Silvonen har en tuff uppgift framför sig om de ska kunna fylla luckan efter den meriterade stjärnan.
– Vi har en bra målvaktsituation också utan Räty. Keisala är en blivande toppmålvakt som nu får en bra chans att samla på sig erfarenhet för framtiden, säger Mustonen.
Damlejonens tränare ville inte under tisdagen ta ställning till om Rätys beslut att inte spela i VM påverkar hennes chanser att bli uttagen till OS-truppen i vinter.
– OS är en senare fråga och något jag inte funderar på just nu. Nu är det VM som gäller, säger Mustonen.

Ishockey-VM

Ishockey-VM för damer inhiberades 2020 på grund av coronaviruset. VM 2021 skulle spelas i maj men flyttades från Halifax till Calgary och nya datum är 21.8–1.9.
Pasi Mustonen har tagit ut följande spelare till VM:
Anni Keisala (Ilves), Meeri Räisänen (JYP U20 Akatemia), Jenna Silvonen (Mercyhurst University).
Rosa Lindstedt (Brynäs IF), Aino Karppinen (RoKi), Jenni Hiirikoski (Luleå HF), Ella Viitasuo (Kiekko-Espoo), Nelli Laitinen (Kiekko-Espoo), Minnamari Tuominen (Kiekko-Espoo), Sini Karjalainen (University of Vermont), Ronja Savolainen (Luleå HF).
Elisa Holopainen (Kiekko-Espoo), Sanni Vanhanen (Tappara), Petra Nieminen (Luleå HF), Matilda Nilsson (HIFK), Emilia Vesa (Kiekko-Espoo), Sanni Hakala (HV71), Viivi Vainikka (Luleå HF), Jenniina Nylund (St. Cloud State University), Sofianna Sundelin (Team Kuortane), Julia Liikala (HIFK), Michelle Karvinen, Noora Tulus (Luleå HF), Tanja Niskanen (KalPa), Susanna Tapani.
Lördag 21.8. kl. 1.00 Kanada–Finland.
Måndag 23.8 kl. 4.30 Finland–USA.
Onsdag 25.8 kl. 21.00 Ryssland–Finland.
Torsdag 26.8 kl. 21.00 Finland–Schweiz.
Lördag 28.8 kl. 19 och kl. 22.30.
Söndag 29.8 kl. 2.00 och 5.30.
Måndag 30.8 kl. 22.00.
Tisdag 31.8 kl. 2.00.
Tisdag 31.8 kl. 22.30.
Onsdag 1.9 kl. 2.30.

ANDRA LÄSER