Säsongskonserter ska ge körer nya vänner i huvudstadsregionen

Körmusikens säsongskonserter erbjuder för första gången en regelbunden aktivitet för alla vänner av körmusik i huvudstadsregionen. Med det nya konceptet vill man höja körmusikens anseende och locka en ny publik.

Ylioppilaskunnan laulajat under ledning av Pasi Hyökki inleder körernas säsongskonserter i Riddarhuset på torsdag.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
31.08.2022 15:16
På torsdag inleds ett helt nytt koncept i huvudstadsregionens körvärld. Varje torsdagskväll finns det möjlighet att ta del av körmusik i Riddarhuset eller Tempelplatsens kyrka. I höst ges 14  och i vår 16 konserter. 24 körer ingår i föreningen Kausikonserttikuorot ry och bland dem finns Akademiska sångföreningen och Lyran. Föreningens ordförande Jan Salvén ger sin förklaring på det nya konceptet:
– Publiken på körernas konserter är ofta den samma, men så finns det också vänner av körmusik som besöker olika körers konserter. De upplever ändå att det är svårt navigera sig fram i utbudet. Vårt mål är att locka publiken att lösgöra sin från sin egna kör och bredda sin förståelse för körer. Det är stor skillnad mellan körerna. Vi hoppas också att korister bekantar sig med andra körer.
Konserterna föregås av en cirka 30 minuter lång konsertpresentation. Man kan införskaffa sig ett säsongskort för hela hösten eller till halva serien på udda eller jämna veckor. Salvén lovar en fortsättning på serien också om ett år.
– Vi förhandlar som bäst hur vi ska fördela konserterna mellan Riddarhuset och Tempelplatsens kyrka. Vi vill att publiken ska uppnå samma känsla som när man till exempel besöker Radions symfoniorkesters onsdagskonserter i Musikhuset. Vi vill skapa ett etablerat koncept där det enda som ändras är musiken, säger Salvén.

Fotnot: Höstens program och schema för körerna finns presenterat på kuoromusiikinkausikonsertit.fi. 

ANDRA LÄSER